Пиян без да си пил. Възможно ли е?

Възможно ли е да се напием без да сме пили? Учени от описват случай на мъж от Пекин, чийто изследвания го потвърждават.

Щамовете на чревната бактерия Klebsiella pneumonia могат да причинят интоксикация при хората дори без да пият алкохол, съобщава списание „Cell Metabolism“.

Регистрираният случай на пациент от Пекин е следният: Мъжът често бил пиян, но употребявал само сладки напитки. Черният му дроб бил възпален, подобно на алкохолик, и съдържал излишна мазнина, пише 24СМИ, цитирани от trafficnews. Това явление се нарича „синдром на автоферментация“ или „синдром на вътрешната пивоварна“.

В този случай нарушение вследствие на такава реакция може да причини излишък от гъбички, подобни на дрожди, в червата. Китайските лекари не са регистрирали дрождите, но са установили, че броят на чревните бактерии от вида Klebsiella pneumonia е 900 пъти по-голям, отколкото при здрави хора.

Медиците не очаквали бактериите да произвеждат толкова много алкохол. Според тях, когато организмът не може да се справи с него, се стига до мастно чернодробно заболяване (NAFLD). Това може да се случи дори ако човек не е докосвал алкохол, подчертават те.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *