Пламен Георгиев вече не е прокурор

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи Пламен Георгиев от длъжността „прокурор“ в Специализираната прокуратура.

Точката бе вкарана като извънредна в дневния ред на днешното заседание на колегията, след като Георгиев сам депозира своята оставка, но не присъства на обсъждането и гласуването ѝ, предава Дарик. По време на обсъжданията стана ясно, че Комисията по атестирането и конкурсите е проверила Георгиев за висящи преписки, каквито не са установени и няма пречка той да бъде освободен.

Така пътят на бившия председател на антикорупционната комисия към консулското място във Валенсия остава открит, след като Министерство на външните работи съобщи, че е получено одобрението на испанските власти.

Решението Георгиев да отиде на дипломатическа служба бе взето от правителството на закрито заседание на 9 август.

Пламен Георгиев подаде оставка като председател на Комисията за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в края на юли и още същия ден тя бе одобрена от парламента. Тогава той обоснова решението си за напускане на поста със скандала, който се разрази около терасата на апартамента му в София. Случаят бе проверен и от НАП, а според Георгиев проверката е показала, че всичко около имота му е чисто.

В началото на август прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, за да го възстанови на работа като спецпрокурор.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *