Планинари от три дружества окупираха геометричния център на Балканите край кюстендилското село Жеравино

Планинари от три съседни държави – България, Сърбия и Македония, се събраха за поредна година край пирамида 106. Мястото е на кюстендилска територия, при село Жеравино в Чудинската планина. Над 220 туристи окупираха граничния знак, смятан за най-западната точка на България. Това е и триграничната точка на трите държави. С развети национални знамена се срещнаха приятели, завързаха се нови запознанства, направиха се стотици снимки за спомен. Извиха се кръшни хора около пирамидата.

„Трогателно бе как духът на дружеските отношения между нашите три съседски държави лъхаше от лицата и усмивките на всички присъстващи“, сподели секретарят на Туристическо дружество „Осогово“ – Кюстендил Силвия Михова.

„Възобновихме тези срещи през 2014 година. Хубаво е, че в нашите групи участват и деца. Така те опознават природата редом с по-възрастните и тези преходи са изключително подходящи, защото така те се откъсват от телефоните. Трупат впечатления и създават спомени. Възприехме идеята всяка година да се събираме тук”, казва планинският водач Любомир Младенов.

„Когато играхме хората, никой не се затрудни да изпълни стъпките на съседите си. Това е показателно за близостта на нашите балкански държави”, заяви Мая Димитрова, една от традиционните участнички в походите на туристическото дружество.

На  геометричния център на Балканския полуостров имаше и такива, които стигат до мястото за първи път. „Запали ме приятел, той непрекъснато следи местата, където обикалят планинарите от туристическото дружество Набавих си необходимата екипировка и съм сигурен, че ще дойда отново. Сега обмислят за 19 октомври – Деня на Свети Иван Рилски, да отидем до пещерата на духовника в Гърбино”, коментира Александър Петков.

„Любопитна ми беше историята на село Жеравино, в чийто район се намира пирамидата. То е разделено след подписване на Ньойския договор и част от територията остава в Сърбия”, разказа петокласничка, участничка в прехода.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *