Планински спасители от Благоевград помогнаха на турист, изгубил се над Рилския манастир

През изминалата нощ екип на ПСС-Благоевград оказа помощ на изгубил се турист в района над Рилския манастир. Германски турист предприел преход от Рилските езера към Рилския манастир, но при слизането в района на Додов връх загубил пътеката и се оказал в пресечен терен и стръмните улеи при изворите на река Друшлявица. Няколко часа се лутал в района и успял да излезе на билото на десния бряг на реката където има сигнал на мобилните оператори. Обадил се на тел 112, че е мокър след превалялия дъжд в района и не може да намери пътека надолу. В 19:15 ч към туриста тръгнали спасителите от отряда Георги В. Ботев, Захари Петров, Павел Тодоров и Георги Лукарски. В 21:50 ч, след изкачване по Дългия Рид, те са открили на 2050 м. н. в. под Додов връх туриста в добро общо състояние.

След като е прегледан, са му дадени сухи дрехи,, осветително тяло, вода и храна. Съпроводен е бил до Рилския манастир, където в 23:45 ч е настанен в хотел. Екипът се прибрал в 01:30 ч в Благоевград. Участващите в акцията спасители споделиха вв социалните мрежи, че екипировката и оборудването на туриста – “ниски маратонки, летни дънки, памучен суичър, липса на осветление, липса на навигация, липса на резервна батерия, телефон с батерия 8%, беше перфектна за типа бедстващи туристи, но не и за преходи в планина, като Рила”.

“Напомняме на всички желаещи да посетят този район, че маркировката там е “виртуална”. Наземната се състои от няколко табели закачени в началото на маршрута и една две самотно висящи в “джунглата”.

Тревата и копривата на места е висока над 1,5 метра а всичко е обрасло в тръни и храсти.

Носете задължително навигация с актуални карти! 2. – Не пипайте жабите! – солено е ??”, препоръчват спасителите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *