ПЛАШЕЩА СТАТИСТИКА! 100 хиляди нашенци повалени от алцхаймер

Повече от 100 хиляди българи страдат от деменция, като половината от тях са с болестта на Алцхаймер, пише пик. В световен мащаб с такива заболявания са регистрирани 47 милиона души, а ако в близките години не се намери лечение, броят им ще се утрои до средата на века.

Деменциите и алцхаймер са глобална епидемия, посочи д-р Мария Карийо, главен научен директор на американската асоциация на пациентите с подобни диагнози. Тя уточни, че има фактори, които могат да забавят развитието на болестта. Сред тях са образованието през целия живот, като от особено значение е ранната възраст до 15-ата година. Като фактори за отключването на болестта Карийо посочи още депресивните състояния, пушенето, загубата на слуха.

Усилията на учените са насочени върху разработване на терапии, които да помогнат на хората, които вече са с деменция или алцхаймер, допълни американският учен. По думите й в момента по света, включително в Европа, текат клинични изследвания на около 13 нови медикамента.

В около 80 на сто от случаите на алцхаймер болестта е кодирана в гените на човека, допълват специалистите. Те уточняват, че учените все още не са напълно наясно кои гени са „виновни“ за развитие на заболяването.

В момента в САЩ текат клинични проучвания с биомаркери, които изследват различни протеини в мозъка и кръвта и позволяват да се открие наличието на болестта в организма десетилетия преди да започнат първите й прояви. Възможността за ранно диагностициране обаче не означава, че ще се стигне бързо до лечението на заболяването.

У нас държавата все още не полага никакви грижи за хората с деменция или алцхаймер. Грижите за пациентите се поемат изцяло от семействата им, които най-често не могат да си позволят да купуват нужните лекарства.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Кирил

    Да ви информирам малко,химическите пръскания от самолетите в небето над нас имат точно същото предназначение.Болести като Алцхаймер ,рак,имат за цел депопулация на населението.Но за това никой не смее да говори по масмедиите.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *