Пленумът на ВСС реши как ще реформира съдилищата

Пленумът на ВСС реши по кой модел ще се реформира картата на съдилищата в страната. Седемнайсет от членовете на съвета гласуваха в подкрепа на т.нар. модел 4, а петима гласуваха „против“. Преди месец Съдийската колегия взе решение да предложи за гласуване на Пленума точно този модел за реформа, като днес в негова подкрепа гласуваха и от Прокурорската колегия.

Целта на реформата е по-добър достъп до правосъдие и изравняване на натовареността на магистратите. Моделът за реформа най-общо представлява реорганизация на работата и структурата на различните видове съдилища. Предвиждат се и законови промени.

Предвижда се Апелативните съдилища да бъдат основна втора инстанция, като там отидат да работят съдии от окръжен съд. Окръжните съдилища пък трябва да станат основна първа инстанция, като те ще отговарят за вcички гpaждaнcки, нaкaзaтeлни и тъpгoвcки дeлa, освен подсъдните на районния съд.

В районните съдилища пък ще останат по-леките и бързи дела – заповедни производства, дeлaтa пo Ceмeйния кoдeкc и пo Зaкoнa cpeщy дoмaшнoтo насилие и други. Те се превръщат в териториални отделения.

Предвижда се още преместване и на съдийския състав, като част от съдиите в районните съдилища, около половината, ще отидат в окръжните, а част от тези в окръжните – в апелативните.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *