Пловдив и Габрово удължават срока на противоепидемичните мерки

Областите Пловдив и Габрово удължават срока на въведените противоепидемични мерки до 5 февруари включително.

По данни на РЗИ-Пловдив към днешна дата заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта е 269,7 на 10 000 души. Заради увеличения брой на отсъстващи ученици и педагогически персонал, Областният оперативен щаб е взел решение към настоящите временни мерки да бъде добавена и нова. От понеделник се преустановява присъственият учебен процес и провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности на ученици на територията на цялата област Пловдив.

В област Габрово заболяемостта остава висока – 380,92 на 10 000 души към 25 януари. Там противоепидемичните мерки остават същите, с изключение на две училища – НУ „Васил Левски“ в община Габрово и СУ „Максим Райкович“ в община Дряново, където присъственият учебен процес се преустановява до 5 февруари включително заради многото отсъстващи ученици поради заболяване.

В сила остават въведените противоепидемични мерки и в останалите шест области на страната – Смолян, Плевен, Варна, Бургас, Пазарджик и София-област. Във всички тях са преустановени плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забранени са свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван, казват от пресцентъра на здравното министерство.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *