Победителят в „България търси талант” в много лична изповед: Едва свързвах двата края

Незрящият Андриян Асенов грабна голямата награда от 50 000 лв. в „България търси талант”, а с парите ще сбъдне мечтата си да има свой дом, научи „Уикенд”. Финалът на шоуто бе гледан от 1,4 милиона зрители на Би Ти Ви.

Андриян предизвика истински фурор още с появата си на кастингите на забавното шоу и вдигна на крака цялата публика в залата. 31-годишният имитатор провокира Славена Вътова да натисне златния бутон и да го изстреля директно на финала на шоуто. Така Андриян се превърна в първия участник, получил привилегията да се бори за голямата награда, без да преминава през цедката на останалите кръгове. Слепият артист впечатли зрителите и журито със сполучливите си имитации на Тодор Колев, Слави Трифонов, Тодор Живков, Бойко Борисов и един от членовете на журито – Любен Дилов-син. На финала Андриян успя да се пребори с гениалния математик Георги Георгиев, който смята като калкулатор, виртуозът на цигулката Свет Радославов и тъмнокожият танцьор Реми Тоин.

„Чувствам се много добре. Когато си чух името, се зарадвах. За мен беше голяма емоция. Иначе бях много спокоен. Единственото нещо, което исках да направя, е да изляза на сцената, да дам цялата си енергия, да зарадвам хората и всичко да мине по ноти. Има и други хора като мен, които са печелили предишни формати. Знам, че ще има и такива коментари, че понеже сме в неравностойно положение, затова хората гласуват за нас. От съжаление…”, призна Андриян. 

Още след раждането на Андриян станало ясно, че ще е с нарушено зрение. И двамата родители на талантливия артист виждали нормално, а той е единственото им дете. Първоначално лекари му дали надежда, че има шанс да прогледне след тежка операция. След това обаче преминал през куп прегледи и офталмолозите били категорични – никога няма да вижда.

„По рождение съм незрящ и това няма да се промени до края. Примирил съм се със съдбата си”, сподели пред „Уикенд” Андриян. Преди години мошеници го залъгали, че могат да му помогнат с иновативна терапия, която струвала над 10 000 лева. Бързо станало ясно, че това е откровена измама.

Детството на Андриян преминало във врачанското село Лесковец. После завършил специалното училище „Луи Брайл” в столицата. Още като ученик проявил таланта си на имитатор. Пускал си касетките на покойния хуморист Весо Парцала и по тях се учел да възпроизвежда гласовете на популярни личности. Най-лесни за имитации му били Слави Трифонов и Тодор Колев. След като завършил гимназия, Андриян кандидатствал в УНСС, бил приет и завършил „Икономика на транспорта”. Голямата му мечта била да следва в НАТФИЗ, но се оказало невъзможно. „Оказа се, че там не приемат хора с увреждания като мен. Странно е, но е факт”, с тъга констатира артистът.

В момента той живее в общежитие на бул. „Европа”, в една стая с баня и тоалетна. Наемът му е символичните 30 лв. на месец. „Мечтая за свое жилище, партньор и семейство”, откровен е Андриян. Когато получи сумата от предаването, той ще я инвестира именно в покупката на мечтания апартамент.

Макар че имал висше образование, намирането на работа се оказало доста трудна задача за него. Кандидатствал в много фирми, но никой не искал да наема човек с увреждания. В момента се прехранвал като продавач в Националната потребителна кооперация на слепите в България. За негов късмет, преди две години и половина, директорът на студентския театър „Алма матер” в Софийския университет Николай Георгиев, веднага усетил таланта в него. Първата му роля била на незрящия Дядо Йоцо в едноименната пиеса на Иван Вазов. После получил и главната роля на Стефан Стамболов в „Часът на моето убийство”. Имитаторът актьор грабнал две награди за мъжки роли. Още щом чул рекламата за кастингите на „България търси талант”, бил категоричен, че ще се запише.
 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *