Повалените от заразата в Благоевград главоломно нарастват! Хирургия в МБАЛ – Благоевград спешно трансформирана вчера в Ковид отделение, 10 легла заети веднага

Отделението по хирургия на МБАЛ – Благоевград вчера бе трансформирано спешно за болни с Ковид-19. Екипът с хирурзи се премести в отделението по урология, а 6-има болни, които са били оперирани преди това, са настанени в ортопедията. Хирургичното отделение разполага с 24 легла, но има възможност да бъдат разкрити още 6.

Още вчера са били приети 10 заразени с Ковид, но както е тръгнало, новоразкритото Ковид отделение много бързо ще бъде запълнено, тъй като болните главоломно нарастват.

През последните дни в Благоевград са били диагностицирани 30 души с вирусни пневмонии, като някои от тях са били върнати поради липса на свободни легла. Настанените в хирургичното отделение с Ковид ще бъдат лекувани от екипа на вътрешно отделение на д-р Румен Кондев, който пое и пациентите от УНГ, което също бе преобразувано в Ковид отделение. Хирургът д-р Николова е изявила желание да остане в  досегашното хирургично отделение и да помага на колегите си при лечението на болни от коронавирус.  Началникът на хирургичното отделение д-р Димитър Димитров и още двама лекари ще поемат само спешни случаи, които са животозастрашаващи – катастрофи, спукани язви, апандисити, тъй като плановите операции бяха преустановени със заповед на министъра.

Коронакризата подлага на голямо изпитание и хирургичната помощ, която на практика е силно редуцирана в Благоевградска област. Припомняме, че хирургичното отделение в Югозападна болница бе временно затворено заради заразен медицински персонал, същото сполетя и хирургичното отделение в частната болница ПУЛС, заразен лекар хирург има и в онкологичната болница. Вчера например е бил върнат пациент, чиито пръсти са били за ампутация, тъй като случаят му не е спешен. Отделно от това, има и две заразени медицински сестри от хирургично отделение и предстоят да бъдат направени тестове за Ковид-19 на контактните лица – колеги и близки. Предполага се, че вероятно са се заразили при операция на пациентка миналия четвъртък, която починала, а пробата й се оказала положителна.

Ситуацията с медиците, които са ангажирани с лечението на болните от Ковид в лагоевград, става все по-драматична, тъй като легла има, но леглата не лекуват, а кадри няма. 45 са настанените за лечение пациенти с коронаинфекция във вътрешно и инфекциозно отделение. Около 10 са тежките случаи в реанимация.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *