HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Повторно саниране на 2 училища в Разлог предизвика дебати, жителите на Бачево скочиха: Школото ни е в окаяно състояние

Повторното саниране на две училищни сгради в Разлог – ОУ “Никола Парапунов” и СУ “Братя Петър и Иван Каназиреви”, разбуни духовете в града и предизвика бурна дискусия във Фейсбук. Особено активни се оказаха хората от село Бачево, които недоумяват защо се хвърлят пари за вече санирани училища, а местното им училище е в окаяно състояние – лампите не светят, мазилката се рони, а физкултурен салон въобще липсва. За да е по-уютно и приветливо за децата, родителите събрали по 30 лева, за да се купи латекс и да платят на майстор, за да бъдат освежени стаите. Събраните средства от коледния базар пък отишли за ремонт на работилницата. Коментарите в мрежата надхвърлиха 100 с въпроси към общината.
От ръководството на община Разлог са категорични, че не става въпрос за привилегированост на училища, нито за недобро изпълнение на първата топлоизолация. От там поясниха, че ремонтните дейности в двете училища се финансират по ОП “Региони в растеж”, която финансира само и единствено дейности в самия град Разлог.
“ОП “Региони в растеж” финансира дейности единствено и само в град Разлог, селата на територията на общината не са допустими за подпомагане”, каза заместник-кметът по икономическите и правните въпроси Иван Гюров и допълни: “Общински училища, това е нашият приоритет. Действително двете училища са изолирани с топлоизолация от 5 см, която по всички норми и изисквания към настоящия момент по Закона за енергийна ефективност не отговаря на целите на топлоизолацията. Пет сантиметра изолация не е достатъчна, за да постигнем достатъчно енергоефективни мерки. Нормите за нашия географски регион са минимум 10 см топлоизолация, за да постигнем целите на програмата. Пред нас беше следната дилема – да изкъртим старата топлоизолация и да сложим 10-сантиметрова нова, или да добавим още пет сантиметра нова. Решихме, че няма смисъл да се кърти нещо направено и да се харчат излишни пари, затова при обследването се доказа, че ако добавим още пет сантиметра топлоизолация, ще получим желания ефект за пестене на енергия. В никакъв случай не става въпрос за некачествено изпълнение на досегашната топлоизолация.
Към момента СУ “Братя Петър и Иван Каназиреви” се отоплява на газ, но там котелът е преоразмерен и разходът е доста по-голям. Предстои той да бъде подменен, тъй като не е включен като дейност в програмата и тепърва ще се решава дали финансирането да е от общината, или от самото училище.
ОУ “Никола Парапунов” се отоплява на нафта. След ремонта и то ще се отоплява на газ, като изцяло ремонтът е по програмата. В града имаме още две общински училища – “Яне Сандански” вече е санирано и отговаря на всички стандарти и изисквания, там няма какво друго да се прави. Другото училище – “Кирил и Методий”, при обследването се доказа, че строителството е доста добро и там дори да го топлоизолираме, няма да постигнем допълнителна икономия, така че да бъде допустимо за финансиране по програмата.
Една сграда за да бъде допустима, следва при обследването да се докаже, че със съответните мерки ще се понижат минимум 50 % разходите, които са към момента. В проекта са включени общо пет сгради – основната сграда на ОУ “Никола Парапунов”, прилежащата му по-малка, или сградата на началното училище, основната сграда на СУ “Братя Каназиреви” и физкултурните салони на двете учебни заведения. В проекта се включва и ремонт на покривите на трите сгради в ОУ”Никола Парапунов” и цялостен такъв на отоплителната му инсталация с подмяна не само на котел, но и на радиатори, както и отопляване на физкултурния салон.
За да не се спекулира, ще допълня, че в проекта не е включена дограмата, която е подменена. Ще бъдат подменени частично само няколко прозореца, които са стари”, коментира Иван Гюров и допълни, че за извършване на ремонтните дейности на петте сгради са избрани общо четири фирми, договорените цени са едни от най-ниските за страната, а материалите, които се използват, са високо качество. Иван Гюров подчерта още, че по програмата няма съфинансиране от община Разлог.
“По тези проекти предстои да бъдат ремонтирани още три обществени сгради в Разлог и никой не може да ни обвини, че слагаме некачествени материали. Използването на качествени материали ни беше един от най-важните критерии, заложени за оценка. Мога да кажа, че сме избрали икономически най-изгодната оферта по отношение на качество на материали – предложена цена”, беше категоричен Иван Гюров.
Общата стойност на проекта възлиза на 1 830 015.25 лв. Преки бенефициенти са 1040 ученици и учители, които учат и работят в двете училища.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *