Подигравка с производителите! Търговци затягат примката, купуват кашон домати за 3 лв., картофите – 20 ст. за килограм

Земеделски производители от Кюстендилско недоволстват от ниските цени на доматите и картофите, които дават на големите борси. Проблем се оказва и качеството на семената на картофите.

„Плащаш за екстра качество, поне така обявяват, а в същност картината е доста по-различна. Ако пък произведеш в големи количества, трудно ще ги продадеш“, споделя Даниел Левичарски от кюстендилското село Жабокрът. Неговият баща държи маса на кюстендилския пазар. Излиза всеки ден. „Продаваме ги за 80 ст. килото, иначе ако ги дадеш на прекупвачи, цената е доста по ниска – 20-30 ст. Изобщо не ти се изплаща. Имаме разходи за оран, хора като викнеш после да ги събират… А така с маса на пазара горе-долу си изкараме нещо за нас“, коментира младият мъж.

При доматите историята се повтаря. На големите борси се изкупуват по 30 -50 ст. за кг, което не е печеливш вариант за производителите. На пазара  обаче доматите вървят различно – 1,50-1,70 лв. за кг.

„Не ме удовлетворява цената на доматите. При тях има доста работа,  освен засаждането и пръскането има и едно култучене – почистване на самото растение, което се прави доста често. Също така те искат вода, разходи за гориво за помпи. На борсата в Петрич държат много ниска цена, говорим за розови домати. Не може търговците да ми се подиграват и да искат да купят от мен кашон домати на цена 3 лева, при положение че самият кашон като амбалаж струва 50 ст.“, възмущава се  Ясен Стипцарски.

Заради тези неудачи голяма част от производителите в Жабокрът се ориентират към засаждане на площи с краставици и чушки, и то в парници. Те обаче недоволстват от това, че българският пазар е залят от зеленчуци, внос от Македония, Гърция и Албания.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *