Подкрепа и за туризма: Учители и ученици безплатно на море

30 хил. ученици и учители ще могат да почиват безплатно по Черноморието ни това лято. За програмата “Отново заедно”, която ще подпомага възстановяването им и едновременно с това туристическия сектор, са предвидени 15 млн. лева.

Всяко училище ще може да кандидатства и да се включи с не повече от 70 деца, съобщи просветният министър проф. Николай Денков на пресконференция.

В брифинга участваха финансовият министър Асен Василен и министърът на туризма Стела Балтова.

Средствата, предвидени за участник, са 500 лева, в които е включена храна.

Балтова каза, че програмата ще има силен социален ефект и е насочена и към туристическия сектор.

По време на почивката ще има и културно-развлекателни програми, които ще бъдат организирани за учениците, така на практика и секторът на културата ще участва в нея.

“Първата вълна” на кандидатстване ще бъде до началото на юли, а първите договори ще се сключат към средата на месеца.

Втора вълна ще бъде обявена, ако остане финансов ресурс или при намиране на нов – до 15 септември, съобщи още Денков.

“Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес”, обясни той.

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки.

Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители.

За участие в “Отново заедно” ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма “Отново заедно” бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме, уточниха от МОН.

Програмата се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бранш. С нея се постигат едновременно две важни цели: улеснява се социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение и се подкрепя туристическият бизнес – туроператори и хотели.

Подобен комплексен ефект се очаква и от реализацията на Националната програма “Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти”, която ще бъде приета от Министерския съвет до две седмици. Тя ще разполага с бюджет от 400 000 лв. и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *