Подновяват договора за плащанията с SMS в „синята зона” в Банско, стартира саниране на кметствата в Добринище и Места

Общинският съвет в Банско одобри вчера предложените от временната комисия лица, които да бъдат съдебни заседатели към Районен съд – Разлог. Това са Тефик Молла, Гергана Галчева, Елена Говедарева, Мариета Колчагова, Лазарина Лазарова, Димитрина Нанчева, Анелия Глушкова и Пиринка Лачина.

Местните парламентаристи дадоха зелена светлина и за подновяване на договора между „Общински паркинги – Банско” ЕООД и „Тера Комюникейшънс” АД за услуга „Разработване и внедряване на автоматизирана система за SMS разплащане и контрол за кратковременно паркиране”. ОбС одобри предоставения окончателен договор за услугата и възложи на Райна Малчова, временно изпълняващ длъжността управител, да подпише договора.

Темата предизвика кратки дебати, при които общинският съветник Георги Думанов зададе въпроса дали се предвижда оптимизация на „синята зона”, и по конкретно изключване от нея на паркинги, намиращи се в по-малко натоварени улици. Той изрази мнение, че по този начин ще се спестят разходи на общината.

В отговор председателят Димитър Русков поясни, че предстои обсъждане на наредбата на „синята зона” и тогава ще се прецени дали да бъде намален капацитетът й. Той уточни още, че към момента „Паркинги и гаражи“ е оптимизирал персонала си почти до минимум и работи с 40% от хората, и поясни, че въпреки намаления туристически сезон приходите на предприятието са около 70% от отчетеното през миналата година. Русков бе категоричен, че предприятието се самоиздържа и дори плаща задълженията, натрупани към НАП от началото на тази година.

Своята подкрепа към запазване на всички паркинги, спадащи към „синята зона”, даде и общинската съветничка Евгения Тренчева. Тя подчерта, че това са приходи, които влизат в общината, и коронавирусът не бива да се използва като оправдание за премахване на определени паркинги от „синя зона”.

По време на сесията бе приет отчетът за изпълнението на приходите и отчетът за изпълнение на разходите на бюджета на община Банско за 2019 г., както и текущо изпълнение на бюджета към 30.06.2020 г.

Заместник-кметът Стойчо Баненски даде отчет и за изпълнение на Инвестиционната програма на общината. От него стана ясно, че вече е приключил ремонтът на спортната площадка на ул. „България”, който е на стойност 50 хил. лева, завършена е и рехабилитацията на улиците „Елтепе”, „Миньо Тодев”, „Даме Груев” и „Гладстоун”, на стойност 435 хил. лв. с ДДС. Тук Баненски уточни, че от ремонтните дейности е направена икономия от 88 хил. лв. от първоначално предвидената сума. В процес на изпълнение е ремонтцй на част от ул. „Найден Геров”, за която са предвидени 1 193 000 лева. Пропуски в проекта обаче ще наложат дофинансиране.

На този етап не е ясно колко средства ще бъдат необходими допълнително, но те са за дейности, които не са включени в проекта, като изграждане на зауствания към улица „Найден Геров” от преките, които се включват към нея, допълнително асфалтиране към тях и други.

От отчета стана ясно още, че през идната седмица започват и ремонтите по санирането на кметство Добринище, което е на стойност 201 000 лв., кметство Места – 169 000 лв. и сградата на поземлената комисия – 59 хил. лв. Текат и ремонтните дейности на новото спортно игрище в двора на ПЛТГ, където също са установени пропуски в проекта. Там не са предвидени алеите покрай игрищата и трибуните, където също ще е необходимо дофинансиране.

През следващата седмица започва и изграждане на разделна канализация на улица „Глазне“. В процес на изпълнение е и ремонтът на още няколко улици в Банско, където също ще бъде необходимо дофинансиране, тъй като в някои участъци не е предвидена подмяна на бордюрите на тротоарите, а там, където е предвидено, не е заложено асфалтиране на изкъртените места. Засега прогнозите показват, че ще бъдат необходими още около 50 хил. лева.

Специално внимание Баненски обърна на проекта за нова детска градина, чиито строителни дейности са до 6 септември. Зам. кметът поясни, че дейностите по проекта вече са изпълнени от фирмата изпълнител, но тя не може да бъде въведена в експлоатация, тъй като в договора не са предвидени дейности по монтаж на асансьори, както и оборудването на занималните и сервизните помещения. За това ще бъдат необходими допълнително още около 200 000 лева.

Баненски даде подробен отчет и за други проекти, които се изпълняват на територията на Банско, Добринище и останалите съставни села, които също са включени в инвестиционната програма на общината.

Съветниците в Банско гласуваха и план за овладяване на популацията на безстопанствени животни. Той цели да се намали до минимум броят на уличните кучета и котки, и домашните любимци да бъдат регистрирани в общински електронен регистър, а собствениците им да плащат данък. За да се избегнат рисковете за хората, се предвижда да бъде изградена мрежа за свободно разхождане на домашни кучета.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *