Подновяват разкопките на Хераклея Синтика от 5 юли

Доц. Л. Вагалински: Притеснително е, че група „будни граждани” се държат като опозиция, но не конструктивна, а това не е от полза за региона, защото античният град ведно с Рупите са икономически двигател…

Разкопките на античния град Хераклея Синтика ще бъдат подновени от понеделник, 5 юли, съобщи за „Струма” ръководителят на обекта доц. Людмил Вагалински.

„Работата бе временно преустановена от РИОСВ с обяснението, че не сме ги уведомили официално за началото на разкопките. Ние сме на терена от 2007 г., но такова изискване досега не е имало, въпреки че имаме разрешение от РИОСВ за разкопките. Уведомили сме по надлежния ред Министерство на културата, МВР, Регионалния исторически музей в Благоевград, община Петрич. Станало е някакво разминаване и община Петрич като възложител на проекта реагира и уведоми РИОСВ за началото на разкопките, и след като вече е получено становище от екоинспекцията, че редът е спазен, от понеделник подновяваме проучванията на терен”, обясни доц. Вагалински.

За него било притеснително, че Хераклея Синтика става „залог“ между някакви местни противоборства. „Група „будни граждани“ се държат като опозиция, но не конструктивна, водени от лични мотиви. Това не е от полза за общината, нито за Югозапада, тъй като Хераклея Синтика ведно с Рупите е исторически и религиозен комплекс, който е икономически двигател за региона. Питам се защо досега тези „будни граждани“ не реагираха срещу иманярските набези. Акрополът, който локализирахме със самолет, прилича на лунен пейзаж – яма до яма от иманярски изкопи, които унищожават не само археологията, културно-историческото наследство, но и екологичното равновесие. Ние обаче ще издържим на натиска и ще продължим“, добави доц. Вагалински.

Припомняме, че за разкопките на античния град Хераклея Синтика последно бяха отпуснати 400 000 лв. от Министерски съвет, като държавата и община Петрич финансират периодично проучването на обекта.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *