Подписка и протестно хоро направиха пред общината артисти от ансамбъл „Пирин“ в защита на хореографа и диригента си след напускането на Д. Кехайов

С протестно хоро пред сградата на общината и подписка до кмета на Благоевград Румен Томов артисти от ансамбъл „Пирин“ застанаха зад хореографа Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев. 45 танцьори, музиканти и певци, което е малко над половината от състава, с подписите си настояват двамата да останат в екипа и след напускането на главния художествен ръководител Денислав Кехайов, който си тръгна по собствено желание на 17 август.

Денислав Кехайов

„За годините, в които са начело на отделните звена, показаха своя професионализъм, талант, човечност и отдаденост на работата на тези позиции, те приеха своята работа отговорно, неуморно твориха ансамбълът да възвърне своя блясък и смело можем да кажем, че „Пирин“ стана най-добрият, най-атрактивният и най- гледаемият ансамбъл в България“, написали са в подписката артистите. Те се опасяват, че Димитров и Добрев ще бъдат притиснати да напуснат, с мотив, че новият художествен ръководител ще има правото сам да избере екипа, с който ще работи.

С необичайния си протест танцьори, певци и музиканти се обявиха и срещу връщането на Петьо Кръстев като главен художествен ръководител на състава, а сред мотивите, които посочиха, са лоша работна атмосфера, изпълнена с раздори и налагане на помашкия фолклор като основна линия в програмите на ансамбъл „Пирин“. Артистите декларираха, че не искат при всяка смяна на кметската управа да сменят и ръководството им, защото това влияе зле на работата им и за да чуе градоначалникът протеста им, ръкопляскаха под прозорците на кабинета му.

Петьо Кръстев

М. Димитров и Ст. Добрев бяха поканени на разговор в кметския кабинет. От него станало ясно, че до 1-2 седмици ансамбъл „Пирин“ ще има нов главен художествен ръководител, с когото ще могат да обсъдят концепциите си за работа, и ако те не съвпадат, той ще е в правото да доведе екип. Междувременно юрист им разяснил и вариантите за освобождаване на постовете им.

Името на новия главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ не било споменато, но, както „Струма“ писа, разговори миналата седмица са водени с Петьо Кръстев. Той израсна в ансамбъла под ръководството на проф. Кирил Стефанов, назначил го за диригент на оркестъра, а след напускането на Димитър Христов като главен художествен ръководител го смени на поста до 2014 г. П. Кръстев напусна ансамбъла през 2018 г. след 18 години стаж в него и се премести на научна работа в Института за етнология и фолклористика Етнографски музей БАН.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Кметът Р.Томов: Майка ми е един от основателите на ансамбъла, няма да допусна съсипването му

Няколко часа след протеста пред общината на артистите от ансамбъла кметът Румен Томов направи на личната си страница в социалната мрежа следния коментар:

„По повод случващото се в ансамбъл “Пирин”, включително и заявката на танцьорите и певците по-рано днес, искам да кажа, че съм последният човек, който ще допусне съсипването му, както няма да позволя и да се стигне до напрежение за артистите, които са част от него.

Вероятно има хора, които не знаят, но аз съм израснал по сцените и с песните на ансамбъл “Пирин”, моята майка е един от основателите му и над 30 години от живота си е посветила на него като солистка.

За мен ансамбъл “Пирин” е светиня, която няма да позволя да бъде съсипана или раздирана от лични или други брожения. Разбирам позицията на танцьорите и певците, които днес са били пред сградата на община Благоевград, за да изразят своята позиция, и затова смятам, че е най-добре да седнем и да обсъдим ситуацията заедно, за да намерим решения, които удовлетворяват всички.

Сега на дневен ред е да бъде организиран конкурс за избор на ръководител на ансамбъла. До приключването му ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността.

Това, което искам аз, е да видя ансамбъл “Пирин” в онзи блясък, с който впечатляваше цяла Европа по време на турнетата си, искам да ги виждам на големите сцени, които заслужават.

Да, смятам, че трябва да има промени, но само такива, които ще доведат до развитието на ансамбъла, затова ще направя всичко възможно, за да намерим човек, който да менажира професионално ансамбъл “Пирин”, който ще осигури участия и турнета, и не защото това носи материален дивидент, а защото тези артисти заслужват да са на сцената и да правят това, което могат най-добре – да заразяват с магията на фолклора ни целия свят”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *