Подробности за акцията в кв. “Изток” в Кюстендил

Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, Главна дирекция „Фискален контрол” на Националната агенция по приходите и РСПАБ влязоха вчера в търговските обекти в ромския квартал „Изток”. Магазините са разположени на пъпа на квартала. Много от сергиите са буквално на тротоара. От щандовете през една ръка могат да се видят хранителни продукти, промишлени и битови стоки. Има сергии за зеленчуци и плодове, дори и за млечни произведения.

Проверките са под надзора на Районната прокуратура в областния град, каза говорителят Галина Димитрова. Проверява се дали магазините отговарят на хигиенните условия, дали са регистрирани в ОДБХ, както и дали имат в наличност касови апарати. Екипите от проверяващите се охраняват от звено на жандармерията.

Подобна проверка се прави за втори път тази година, коментираха от държавното обвинение. Проверките са регулярни и се следят от прокуратурата по линия на надзора за законност, каза още Галина Димитрова. Зacилeнoтo пpиcъcтвиe нa cлyжитeли нa жaндapмepията e зapaди oбeзпeчaвaнe нa нopмaлнoтo извъpшвaнe нa cъвмecтни пpoвepĸи.

На този етап не могат да бъдат предоставени конкретни резултати от проверката. Докладите от съответните институции ще станат готови на по-късен етап. Причината е, че пожарната проверява в едно направление, „Безопасност на храните” – в друго, НАП – в трето, и т.н.

Само преди една година при подобни проверки инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните установиха, че обектите работят без удостоверение за регистрация, липсват здравни книжки на персонала. В някои от обектите се намериха храни с изтекъл срок на годност и такива без ясен произход. От Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” съставиха актове за административни нарушения, липса на строителни книжа и документи. Установиха се и амбулантни търговци, предлагащи за продажба стоки на известни търговски марки. Стигна се и до запечатване на магазини, последваха и съдебни дела, а собствениците се „сдобиха” с  четирицифрено число парични глоби.

Преди месец пък с определение на Специализираната прокуратура шестима от Гольовците и Ропотамците останаха в ареста за участие в организирана престъпна група за лихварство и рекет. Клановете предоставяли кредити срещу висока лихва на лица, на които при забавяне на плащането на вноските налагали психически тормоз и побой. Свидетели, пострадали от лихварите, дори твърдят, че босовете прибирали дебитните карти, за да взимат социалните помощи, детски надбавки и други обезщетения, които „клиентите” им получават от държавата.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *