Подтикнати от страх и съпричастност, дупничани с над 100 коли тръгнаха на шествие по пътя на джипа на Каплата от фаталната нощ, когато изчезна Янек

Главният прокурор насрочи среща за вторник с брата Марио Миланов

Дупничани с над 100 автомобила се събраха днес пред блок 45 в жк “Бистрица”, където живее изчезналият на 31 юли вечерта Янек Миланов. Афектирани, много от тях искаха да отидат и да намерят Васил Капланов-Каплата, който се сочи за съпричастен към изчезването на 43-годишния мъж, и да го линчуват.

От паркинга зад блока колоната автомобили потегли по пътя, който извървял във фаталната нощ джипът на Капланов.

Автошествието премина покрай полицията в Дупница и излезе на пътя за село Крайници. В селото Капланов е обикалял с джипа по улиците. На записи от видеокамери се виждало, че в джипа е и Янек. След това Капланов се връща в жк “Бистрица” и пред блок 6 телефонът на Янек е бил изключен. Маршрутът на шествието беше същият.

„Не зная вече какво очаквам. Единствената ми задача е да намеря Янек. В Дупница цари невероятен страх и по този повод има и много хора на автошествието. Всеки един гражданин може да се окаже в положението на Янек. Ако случайно срещна Васил Капланов, ще го попитам: „Къде е Янек? Защо го направи?”. Аз вярвам в полицията, въпреки че 20 дни няма следа от брат ми. Във вторник имам уговорена среща с главния прокурор Иван  Гешев в кабинета му. Той може да направи така, че брат ми да бъде открит. Може да съдейства на полицията в Дупница. Няма да спра да търся брат си!”, заяви пред репортер на „Струма” братът на Янек Марио Миланов и допълни:

„ Разликата с брат ми е 1 година и 1 месец. Аз съм по-големият брат и няма да спра да го търся. Брат ми си идва в понеделник и в петък изчезва. Всичко е било предварително подготвено. На няколко пъти Янек търси Каплата да проведат мъжки разговор, но той все отказваше и изведнъж реши да се видят. Брат ми е имал някаква връзка с жената на Капланов, но нещата не се решават така”, заяви Марио.

Много дупничани, които не познават изчезналия мъж, участваха в автопохода. Емил Георгиев, който с колата си се бе наредил в колоната, заяви: „Аз не познавам изчезналия мъж, но съм тук, защото утре може да се случи и на мен. В Дупница се връщат мутренските години. Моето семейство не излиза много по кафета и разходки. Стоим си повече вкъщи, защото ни е страх. Излизаш от вкъщи и не се връщаш… Това е животът в Дупница”, заяви Емил Георгиев. Мъжът до него се представи като Руен Манолов и заяви, че не познава Янек, но е съпричастен към тъгата на брат му Марио.

 Днес сутринта за втори път в рамките на три дни беше направено претърсване на язовир „Дяково”. Две лодки на специализираните служби извършиха обходи на язовира. Водолази не бяха използвани. Както „Струма” писа, в сряда водолази се гмуркаха в ръкава на язовира при село Кременик, в района на автомобилен подстъп, излизащ директно до водите.
За днес бе преценено, че претърсването с апаратура и наблюдение от повърхността е по-ефективно. Предвид огромната площ на язовира и голямата му дълбочина водолазите биха били полезни и нужни евентуално след като се набележи конкретен район.
В екипа за претърсването участва и опитен пожарникар от Дупница, който е участвал в такива операции в язовир „Дяково”.

Съсед на Янек Миланов в блока, в който живее, със сълзи на очи днес заяви: “Всеки ден стоим пред блока и чакаме дано се върне от някъде. Децата ми израснаха заедно с Янек, имам го като мое дете. Тази нощ сънувах кошмар. Бели орли летят във въздуха и ми казват: „Янек не е в язовира. Там няма нищо. Търсете го на друго място”. Всички от блока се побъркахме от мъка и очакване. Може би за това сънувам такива неща”, заяви мъжът.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *