Подуправителят на БНБ Димитър Костов подаде оставка

Подуправителят и ръководител на управление „Банков надзор“ Димитър Костов е подал оставка оставка, съобщиха от Българската народна банка.

„Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване“, гласят мотивите на Костов.

По думите му по молба на управителя е отложил оттеглянето си поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли миналата година планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ).

По думите му моментът вече е подходящ: „Прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес (на присъединяването към ЕНМ – б.р.). С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт“.

От името на Управителния съвет и от свое име управителят Димитър Радев е благодарил Димитър Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега, уточняват от пресцентъра на БНБ. 

Димитър Костов стана титулярен началник на банковия надзор през 2015 г. по предложение на Иван Искров, като оцеля на поста и при новия гуверньор Димитър Радев – въпреки призивите за пълна промяна на ръководния екип след банковата криза.

Преди това, от юни 2005 г. до средата на юни 2014 г. Костов беше ръководител на управление „Банково”, а след повдигането на обвинения срещу Цветан Гунев се наложи да осъществява и оперативното наблюдение, контрол и координация на дейността на управление „Банков надзор“.

Това беше в разгара на кризата, довела до фалита на КТБ и опашките пред клонове на други банки.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *