Подчинени на дърводобивен бос в Кюстендил свидетелстват на дело за загинал горски работник: Не сме сключвали договори с фирмата

Жител на кюстендилското село Радловци застана пред съда в Кюстендил като свидетел по делото за загинал горски работник, като защити тезата на работодателя си. Наказателният процес се води от съдия Надя Георгиева. Като граждански ищци в процеса са конституирани и близките на Мирослав Славчев – майка му, сестра му и синът му. 40-годишният мъж загина през януари  2017 година в района на Долно село, притиснат от дърво.  „Работих с Мирослав близо 2 години. Именно аз му помогнах да започне работа в горския сектор, никога обаче не сме обсъждали условията на работа и дали ще имат договори. Уточнението  бе  за дневната надница,  която ще получаваме, и тя бе  в размер на 20 до 30 лева. Не сме имали какъвто и да било договор със собственика на дърводобивната фирма Детелин Стойнев”, обяви пред съда работникът Димитър Щерев.

Съдът представи пред свидетеля граждански договор.

„Да, действително подписът е мой. Виждам, че пише 6 юни 2017 година, но нямам спомени кога е било това, нито кой ми е казал да го подпиша”, заяви Щерев.
„В  деня на инцидента Мирослав Славчев, лека му пръст, беше на друг обект. Далече беше, не чувах дори  да работи машина за рязане на дърва преди падането на дървото”, свидетелства още колегата на загиналия дървосекач. Той каза в съдебната зала, че чул Мирослав Славчев да разказва, че работи при тракториста Владимир Георгиев, но не при собственика на фирмата, както твърдят близките на загиналия.

„След като дървото е било отсечено, се е заплело в друго и при идването на трактора е станал инцидентът”, каза адвокат Антон Сираков, представляващ дърводобивния бос Детелин Стойнев. Обвиняемият  каза, че работникът се е намирал на място, където не е бил упълномощаван да реже каквото и да било, изпълнявал е нареждане на бригадира.

Фирмата на Детелин Стойнев е в дърводобивния сектор от 2000 година, основно договорите му са с ДЛС „Осогово”. В предишно съдебно заседание той обяви, че не  познава загиналия горски  работник Мирослав Славчев. „Не е идвал в склада за продажба  на дървесина и не е бил сред тези на които им плащам. В  договора са посочени имената на тези, на които плащам”.

По делото вече дадоха показания Румен Гаврилов – експерт в ЮЗДП, и счетоводителката на фирмата Соня Иванова.
Гражданските ищци са подали иск за обезщетения в размер на 120 000 лева на човек. За следващото съдебно заседание на 7 януари трябва да бъде разпитан нередовно призованият свидетел Драгомир Георгиев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *