Под краката ни е скрито огромно богатство

Под краката ни е скрито огромно богатство – близо 1 квадрилион тона диаманти има под земната повърхност, увериха учени от Масачузетския технологичен институт, цитирани от Франс прес. Но не трябва да се очаква треска за диаманти – тези скъпоценни камъни се намират на 145-240 км под повърхността на Земята, т.е. далеч отвъд разстоянията, достигани при днешните сондажни работи.

„Не можем да ги достигнем, но там има много повече диаманти, отколкото се смяташе досега“, заяви Улрих Фол от института. „Това показва, че диамантът не е екзотичен, а често срещан минерал“.

Като прибегнали до сеизмология, за да изследват начина, по който звукови вълни минават през нашата планета, учените открили това богатство в скали, наречени кратони, в земната кора и земната мантия.

Впоследствие те създали виртуални скали, съдържащи комбинация от минерали, за да се установи с каква скорост звуковите вълни минават през тях.

„Една от особеностите на диаманта е, че при него скоростта на звука е над 2 пъти по-голяма в сравнение с тази при минерала оливин в скали в земната мантия“, отбеляза Фол.

Учените констатирали, че единственият вид скала, който съответства на откритата в кратони скорост на звука, съдържа 1-2 процента диаманти, пише Дарик.

Авторите на изследването предполагат, че древните подземни скали съдържат най-малко 1000 пъти повече диаманти, отколкото се смяташе досега.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *