Пожари унищожиха 80 дка гори в Пернишко

Пет горски пожара са гасени в сряда в Пернишко, Радомирско и Земенско. Унищожени са над 80 декара иглолистни и широколистни насаждения, съобщиха от ОДМВР в Перник. Най-сериозни са щетите в землището на село Дивля, община Земен, където са унищожени 60 декара иглолистна и 20 декара широколистна низова растителност. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Служители на пожарната от Земен и Радомир съвместно с горски работници са ликвидирали последствията от горенето.

На два пъти е горяла гората в местността Голо бърдо над Радомир. Изгорели са около 4 декара борови насаждения. Преди няколко дни отново в тази част на планината бяха унищожени над 10 декара иглолистна гора. Причините при всички запалвания са небрежност при боравене с открит огън.

В сряда отново се е разпалила гората над язовир „Студена“. Предния ден там изгоряха около 50 декара, а при този пожар загубите са минимални – около половин декар.

Също половин декар иглолиста растителност е изпепелена в трънското село Радово. И там причината е небрежност при боравене с открит огън.

От РДПБЗН – Перник отново апелират към гражданите да не палят сухи треви, стърнища и храсти. В 100% от случаите огънят се пренася в горските насаждения, а нерядко и в селскостопански и жилищни имоти. Всичко това, в съчетание със сухото и горещо време, довежда до максимални материални загуби. Много често е застрашен и човешкият живот.

 КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *