Пожарникар се натъкна на бяло фламинго по коларски път край бобовдолско село

Пожарникар от ТЕЦ “Бобов дол” се натъкна на необичайна гледка – фламинго да се движи по коларски път край Големо село. Изненадата на Йордан Миленков от Дупница била голяма, когато забелязал, че по пътя пред автомобила му в тъмното се движи едра птица, която не приличала на щъркел, а и щъркелите отдавна са си заминали. Успял да направи видеоклип на пернатото, който обиколи социалните мрежи.

Пред “Струма” Й. Миленков разказа за необичайната си среща с екзотичното фламинго, което не живее в тази географска ширина: “Връщах се от работа по прекия коларски път от ТЕЦ “Бобов дол” и в близост до Големо село видях голяма птица да се движи. Шумът на автомобила не я уплаши, тя си върви, аз я следвам. Реших да видя каква птица е, опитах се да я хвана, но тя ме клъвна на няколко пъти по обувките и не успях. Беше уплашена, движеше се все напред, но не се опита да литне. Когато се опитах да я хвана, тя тръгна встрани от пътя и се спъна в един храст. Направих видеото и вкъщи го разгледах. Тогава установих, че е фламинго, но бяло. Разбрах, че на определена възраст се оцветяват в розово”, разказа Й. Миленков за необичайната си среща.

Димитър Попов от Гоце Делчев, който се занимава с птици, коментира появата на екзотичната птица на необичайно място така: “Пътят на фламингата при отлитането им минава през река Струма. Те зимуват на езерото Керкини в Гърция. Птицата е млада, била е уморена и се е отклонила от пътя на ятото. Фламингото се оцветява в розово на определена възраст, но е екзотична птица и да се срещне в такъв район е наистина голяма рядкост”, заяви Попов.

Репортер на “Струма” се обади на кмета на Големо село Васил Васев. Той не остана учуден, че край селото се е появило фламинго и заяви: “Младежи ми казаха, че са видели и снимали фламинго на един от водоемите край селото още преди 20-ина дни. Може да се е заселило във водоема”, обясни кметът.

Някой е уведомил РИОСВ – Перник за екзотичната птица. От там съобщиха вчера, че фламингото е намерено и взето от землището на Големо село, било е изтощено от недохранване и е транспортирано в София.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *