ИЗВЪНРЕДНО! Гори катедралата “Нотр Дам”

Пожар избухна в катедралата “Нотр Дам” в Париж. Пожарникарите се опитват да спасят ценните произведения на изкуството. ЮНЕСКО обявиха, че ще включат във възстановяването им. В момента тече евакуацията на всички хора на остров Ил дьо ла Сите, където се намира катедралата.

Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата. Кулата-стрела на катедралата се срути, както и целият покрив.

Президентът Еманюел Макрон е на място. Той отмени обръщението си заради пожарът в катедралата. Президентът трябваше да обяви първоначален пакет от мерки, които ще предприеме, за да отговори на политическите, икономическите и социалните искания на “жълтите жилетки”, които протестират от пет месеца. Там е и премиерът Едуар Филип.

Огънят бързо се разпространява из величествената катедрала в сърцето на Париж. Кметът на града Ан Идалго заяви, че пожарните служби се опитват да контролират пламъците.

Според в. “Фигаро” пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата, която е исторически паметник.

Според източник от пожарникарите пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чийто две кули сега се издига гъст дим. Обхванал е голяма част от покрива. Говорителят на “Нотр Дам” съобщи, че сигналът за пожара е подаден в 18.50 часа местно време. 

Катедралата “Нотр Дам” или “Света Богородица” е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Тук през 19 век е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.  Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

https://web.facebook.com/WorldNewsTonight/videos/561199871056747/

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *