Пожар изпепели 10 декара овошки в Кюстендилско, спасиха от огъня 5 сгради и лека кола

Насаждения с ябълки, череши и сливи изгоряха при пожар в кюстендилското село Скриняно, информира кметът Кирил Стоименов. „Пламъците са тръгнали от помпената станция край селото в посока старата част на някогашната мина „Бистрица“. Изгорели са по 1-2 декара овошки на собственици с локални градини, не е само на един производител. Просто там мястото е царевичак, използват го и за паша на животните. Огънят се е разраснал много бързо заради вятъра, а и хората късно са се сетили да се обадят на пожарната. Иначе огнеборците пристигнаха много бързо – три екипа. Аз също бях в града по задачи, когато ми се обадиха, и веднага пристигнах“, обясни още кметът на Скриняно.

Той не се ангажира с версия как е тръгнал пожарът. „Дали някой е изхвърлил незагасена цигара, или пък са палени стърнища, не се знае. Но всяка година е така, вдигнал съм ръце“, обясни той.

По данни на ОДМВР – Кюстендил пожарът е обхванал 200 дка. Унищожени са 10 дка овощни насаждения. Спасени са от огъня 5 сгради, лек автомобил и 5 дка овощни градини.

През денонощието общо 6 пожара са гасили екипи на районните служби ПБЗН в Кюстендилска област. Всички са причинени поради небрежност. Санкциите по Закона за МВР за незаконно палене на стърнища варират от 200 до 2000 лева. Много по-солени са наказанията според Закона за опазване на земеделските земи, те пък са от 1500 до 6000 лева при първо нарушение.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *