Пожар лумна в руски храм

Пожар избухна на територията на храма „Христос Спасител“ в центъра на Москва. Запалили са се строителни материали, предаде БГНЕС. Пожарът е потушен бързо. Засега не е ясна причината за избухването му, нито дали има пострадали хора.

Катедралният храм „Христос Спасител“ е най-високата православна църква в света. Намира се на брега на река Москва, а в него има и църковен музей.

След края на Наполеоновите войни император Александър I подписва манифест на 25 декември 1812 г., с който обявява намерението си да изгради катедрален храм в чест на Христос Спасителя, с която да покаже благодарността на руския народ към Бога, който спасява Русия от врага, и която да служи като храм-паметник на жертвите на руския народ. През юни 1931 година лично Сталин дава разпореждане църквата да бъде разрушена, тъй като на мястото ѝ трябвало да се изгради Дворецът на Съветите. На 5 декември 1931 г. катедралата е взривена с динамит.

В края на 1980-те години възниква обществено движение за възстановяването на църквата Христос Спасител, чиято движеща идея е покаянието. С края на комунизма в Източна Европа и краха на Съветския съюз Руската православна църква започва възстановяването на църквата „Иисус Спасителя“ през февруари 1990 г. В края на 1999 новия храм Христос Спасител е завършено копие на своя исторически предшественик. На 31 декември 1999 г., на прага на 2000 г. от Рождество Христово, храмът е отворен за вярващите и за обществеността. Църквата официално е осветена на 20 август 2000 г.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *