Познавате ли Антарктида!Кучетата там са забранени

Деветдесет и девет процента от площта на Антарктида е покрита с лед и сняг. Условията на континента не са подходящи за сухоземна фауна. Ако оставим настрана човека, най-едрото сухоземно животно там е мушичката Belgica Antarctica. Морският живот обаче е много разнообразен. Става въпрос за второто най-голямо многообразие от видове в света след това в кораловите рифове, предаде Франс прес, пише БТА и dnes.bg.


Пингвинът вероятно е най-емблематичното за Антарктида животно. На континента се срещат четири вида пингвини – пингвин на Адели, императорски пингвин, антарктически пингвин и пингвин папуа.
Пингвините папуа са като болиди под водата – скоростта им може да надхвърли 35 км/ч, т.е. да е близо четири пъти по-голяма от тази на най-бързия плувец в света Майкъл Фелпс – 9,6 км/ч. На Антарктическия полуостров популацията на пингвините папуа се увеличава, докато тази на пингвините на Адели намалява. Учените обясняват това с различия в храненето – пингвините папуа консумират разнообразна храна – крил, калмари и риба, докато пингвините на Адели се хранят изключително с крил. Морските леопарди могат да погълнат до 20 пингвина дневно.

Птицата Chionis albus е смятана за нещо като боклукчийска кофа от учените. “Тя се храни с екскременти на пингвини, риба и всичко, което й попадне”, поясни орнитоложката Ребека Ходжкис.

В Антарктида хранителната верига е къса. В основата й е крилът. Най-едрото животно в света – синият кит, чието тегло може да нахвърли 150 тона, се храни с тези миниатюрни ракообразни, които пък се хранят с фитопланктон.

“Няма китове без фитопланктон”, отбеляза американската биоложка Алисън Кюсик. Обратното също е вярно. Богатите на желязо екскременти от китове наторяват фитопланктона. “Фитопланктонът расте благодарение на желязото и е изяждан от крила, а китове консумират крил и изпражненията им захранват фитопланктона”, поясни Кюсик. Синият кин консумира до 3,6 тона крил дневно.

Макар че са помогнали на Руалд Амундсен по време на експедицията му до Южния полюс през 1911 г., като теглили впряговете му, кучетата днес са нежелани в Антарктида. Подписаният през 1991 г. в Мадрид Протокол за опазване на околната среда към Договора за Антарктика забранява въвеждането на растителни и животински видове в Антарктида.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *