Поискаха легализиране на бакшиша

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовават за ясен регламент за бакшишите, тъй като заради тях често се получавали несъответствия в касите.

“НАП трябва да допусне до 10% толеранс в касата или да вземе мерки за легализиране на бакшиша”, призова Станислав Стоянов, заместник-председател на БХРА, цитиран от БНР. 

Разминаването между касовите наличности и отчетените продажби е нарушение, което се наказва от НАП. За неиздаване на касови бележки и укриване на обороти търговците биват не само глобявани, но може временно – до 1 месец, обектите им да бъдат затворени като допълнително наказание. Предни години по морските курорти данъчните подемаха шумни кампании за дисциплиниране на търговците и затварянето на заведения за едномесечен срок бе най-големия им кошмар.

Затварянето на бизнеси при първо установено нарушение от НАП трябва да бъде прекратено, настояват от БХРА. Според тях до по-сериозни санкции трябва да се стига само при рецидив. Според Стоянов не трябва също така да се налага наказание на собственика или управителя на търговския обект, когато вина за неотчетена на касовия апарат поръчка или продажба има човек от персонала. 

Въпросът с бакшишите е повдиган и преди от ресторантьорския бранш. От БХРА са поскали среща със служебния министър на финансите Асен Василев и директора на НАП Румен Спецов, за да обсъдят проблемите, които според тях създава действащото законодателство.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *