ПОЛИТИЧЕСКАТА НОВИНА! Съветникът на К. Нинова Йордан Татарски напусна ОбС – Кочериново, отстъпва поста на кандидата за кмет Виктор Давидов

Общинският съветник от БСП в Кочериново Йордан Татарски подаде оставка в Общинската избирателна комисия и тя бе заведена под №

 РД-01-11-610.  Под „лични причини”, каквито обикновено се посочват в такива случаи, Татарски всъщност спазва свое обещание от септември миналата година, когато БСП подреди листата си за общински съветници и сложи него начело.

„Още в деня на подреждане и одобряване на листата за общински съветници на БСП за България заявих, че приемам номинацията с условието през юни тази година да подам обявената оставка. Тя се забави поради Ковид-19 и необходимостта моите млади колеги да натрупат по-богат опит в политическото им поприще. Днес моите значително млади другари – останалите 3-ма общински съветници в ОбС – Кочериново Симеон Кирилов, Емил Радков и Станислав Горов, натрупаха необходимите знания, умения и опит и не се нуждаят повече да бъда тяхното лице! Нямам съмнения, че в работата си като общински съветници ще продължат да се водят от интересите на гражданите на община Кочериново”, обясни напускането си Татарски.

Мястото му в ОбС ще бъде заето от петия в кандидатсъветническата листа на червените в Кочериново – кандидата за кмет на село Стоб от последните местни избори Виктор Давидков. Самият той не е член на БСП, но по миналогодишна уговорка с Татарски обещал да стане, ако влезе в ОбС. Давидков ще получи партийна членска книжка на 10 септември 2020 г.

След като подаде молба за напускане на ОбС мандат 2019-2023 г., Й. Татарски се обърна от профила си в социалната мрежа Фейсбук конкретно към досегашните си колеги от ГЕРБ, на които благодари за търпимостта към изказванията и предложенията му през изминалите 10 месеца, с уточнението „макар че ги игнорираха неправилно, но това е обичайно поведение в нашата крехка демокрация!”.

Йордан Татарски е с доста спорна политическа биография. От 9 май 2018 г. той е съветник на Корнелия Нинова в политическия й кабинет на „Позитано“ №20 и шеф на администрацията в червената централа. 9 години по-рано обаче в кабинета „Борисов 1” бе назначен за шеф на политическия кабинет на строителния министър Росен Плевнелиев, веднага след като ГЕРБ печели изборите.

През 2011 г. около него избухна сериозен скандал – той декларира 470 000 лева доходи от консултантски услуги, но се оказа, че две от посочените от него 3 фирми, които консултирал, не съществуват в правния мир. Татарски обясни, че станала техническа грешка – фирмите били в консорциум „Симитли 2009“, с който печелят поръчката за водния цикъл на града на стойност 48 млн. лева. Наели Татарски за технически консултант на проекта и му дали 470 000 лева.

Преди да започне да съветва Нинова, Татарски бе назначен от служебния кабинет на Румен Радев за областен управител на Кюстендил и на този пост бе цял месец.

Скандалът с присъствието му в кабинета на Росен Плевнелиев, откъдето бе освободен тихомълком в навечерието на президентските избори, не е единственото предателство на Татарски към БСП – през 2015 г. той бе кандидат за кмет на Кочериново, но не от БСП, а издигнат от инициативен комитет, и води кампания срещу кандидата на соцпартията. Загуби изборите на балотажа. Не успя дори да оглави общинската структура на БСП в Кочериново.

Доста въпросителни има и около бизнеса на Йордан Татарски, който през 1997 г. става управител на скандалната компания „Планета Инс“, основана върху руините на ВИС-2, когато държавата започна да разчиства подземните застрахователи.

Компанията на братята Васил и Георги Илиеви не получава лиценз и тогава се появява „Планета Инс“, за да легализира застрахователния бизнес на групировката. През 1998 г. обаче Дирекцията за застрахователен надзор отне и лиценза на„Планета Инс“.

През 2009 г. Й. Татарски беше и в консултантската фирма на бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев „И финанси” ЕООД.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *