Грозни сцени пред Паметника на Апостола

Политически страсти белязаха церемонията в памет на Апостола на свободата пред Паметника в центъра на София, където се събраха привърженици на президента, както и на управляващите, предава Дарик.

Граждани започнаха да скандират “мафия” по време словото на кмета на София Йорданка Фандъкова.Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите започнаха да скандират “Радев”.

Страстите се успокоха едва, когато започна емоционалната реч на писателката Здравка Евтимова.

“Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега”, каза президентът пред Паметника на Левски.

Преди това президентът оглави шествието, което е под надслов „Пътя на безсмъртието“, заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова, което стига до Паметника на Васил Левски.

В програмата пред паметника на Апостола участват актрисата Силвия Лулчева, вокална формация “Българските гласове” и Представителният гвардейски духов оркестър.

Пред Паметника са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева, Негово Светейшество патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и общественици. Присъстват и десетки граждани.

В района има засилено полицейско присъствие. Районът около паметника е отцепен и има специално изградени пропускателни пунктове, където служители на НСО проверяват гражданите за опасни предмети.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *