Топ теми

ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУС В ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КРЕСНА! ГЕРБ прокара решение за съкращаване на единия зам. кмет, Н. Георгиев отказва да го изпълни  

Община Кресна е пред кадрови трус заради разместване на политическите пластове в местния парламент. Мнозинството общински съветници, подкрепящо кмета Николай Георгиев, който бе избран като независим от МК „Обединени за Кресна“, е  на кантар, а на ноемврийската сесия направо е било  пробито. Тогава по предложение на общинския съветник и координатор на ГЕРБ Георги Георгиев, направено като последна точка от дневния ред, е прието решение за промяна на общинската структура, с което кметът остава само с един заместник вместо двама. Предложението е минало след тайно гласуване, при което от присъстващите 11 общински съветници 7 са били „за“  и 4 „против“.  Така кметът Николай Георгиев е бил поставен пред дилемата кого от двамата си заместници да съкрати – Валентин Стоичков или Петър Петров. Решението за съкращаване на едното зам. кметско място е минало през контрола на областния управител Бисер Михайлов, който обаче е счел, че е законосъобразно. Така решението е влязло в сила и подлежи на изпълнение.  Градоначалникът обаче не възнамерява да го изпълни и на предстоящата сесия в петък ще бъде направено искане за преразглеждане .

„Няма как общинските съветници да променят общинската структура, без да има предложение от мен като кмет”, заяви Николай Георгиев. Съгласно чл. 21, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местна администрация Общинският съвет одобрява общата численост и структурата на Общинската администрация в общината, района и кметството по предложение на кмета на общината.

За да бъде преразгледано решението, са нужни гласовете на 7 съветници, в случай че участват всички 13, тъй като един е заминал на гурбет. При разклатено мнозинство и тайно гласуване изненадите не са изключени.

При неблагоприятен изход кметът на Кресна ще обжалва решението в съда.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *