Полицията издирва изчезнал разследващ журналист в Сърбия

Сръбски журналист, който твърди, че има информация за убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, е изчезнал. Полицията обяви, че издирва репортера Стефан Цветкович, след като колата му бе открита в родния му град Бела Църква с отворени врати и включени фарове, пише електронното издание “Болкан инсайт”, предаде Булнюз.

Десетки жандармеристи, водолази, кучета и два хеликоптера го търсят. През февруари журналистът обяви, че за убийството на Иванович са платени 40 000 евро, и показа снимка на заподозрени. През години той неведнъж се е оплаквал, че е получава заплахи от политици и олигарси заради работата си. През март 2017 г. няколко висши членове на управляващата Прогресивна партия го осъдиха за клевета, но по-висш съд отмени присъдата от две години и три месеца затвор.

Оливер Иванович бе един от знаковите лидери на косовските сърби, но влизаше и в конфликти с управляващите в Белград, така че теориите кой стои зад смъртта му са разнопосочни. Той бе застрелян през януари в Митровица, което накара Сърбия да замрази преговорите с Косово. Иванович, председател на Гражданската инициатива “Свобода, демокрация и справедливост”, беше сред основните партньори за диалог с НАТО, Организацията на обединените нации и Европейския съюз на територията на Косово.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *