Половин час отнема на благоевградчани да си сменят изтеклите лични документи, опашки пред паспортна служба няма

Половин час средно отнема на благоевградчани да си сменят изтеклите лични документи. Дълги опашки пред паспортната служба в ОД на МВР в Благоевград няма. Към 11 часа вчера пред службата чакаха десетина човека, които бяха с предпазни маски и се стараеха да спазват дистанция, докато им дойде редът, видя репортер на „Струма”. Повечето от чакащите бяха за смяна на личните карти, чийто 10-годишен срок е изтекъл. В самата паспортна служба се допускаха не повече от трима души с оглед противоепидемичните мерки срещу Ковид-19. Обслужването на един човек отнемаше средно половин час – за попълване на документи, снимка и плащане, което на място можеше да стане по два начина – през посттерминал, който подаваше служителка през гишето, или в банковия офис на ЦКБ отвън. Някои от клиентите, които плащаха таксата за услугата, се редяха повторно на опашката, за да представят касовата бележка. След допълнително пояснение от служителите недоразумението бе отстранено, но пък предизвика гнева на ромка, която, невникнала в ситуацията, се развика, че я пререждат. Полицайка с униформа се намеси в точния момент и до скандал не се стигна. Обслужването на клиентите продължи и по време на обедната почивка, в която някои от служителките хапваха на крак.

 Цените на услугите за издаване на лични документи не са променяни. За лицата от 18 до 58 г. смяната на лична карта е 18 лв. при обикновена поръчка, 36 лв. при бърза и 90 лв. при експресна. За издаване на паспорт на лица от 14 до 58 г. тарифите са съответно по 40-80-200 лв. Малко по-евтини са цените на личните карти за лицата от 58 г. до 70 г., които са 11 лв. за обикновена услуга, 22 лв. за бърза и 90 лв. при експресна, а за паспортите съответно по 20-40-100 лв. Лицата над 70 години са освободени от такси за лични карти, докато за паспорти плащат по 10, 20 и 50 лв. съобразно вида на поръчката. Символични са цените за лицата с увреждания с над 50 % инвалидност, които за издаване на лични карти са 2 лв. за обикновена поръчка, 4 лв. за бърза и 10 лв. за експресна, а за паспорти респективно са 3-6-15 лв.

Близо 200 000 лични карти и 140 000 шофьорски книжки трябва да се подменят в цялата страна в периода март-май поради изтекъл срок.

Нямаше голяма опашка пред паспортна служба вчера

За разлика от миналата година, когато имаше удължаване на срока за подаване на заявления за лични документи заради пандемията, то от февруари тази година това вече не важи. Така всеки гражданин, който в срок от 1 месец след изтичане на личната му карта, не подаде заявление за издаване на нова, го грози глоба от 20 до 150 лв.  

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *