Полша излиза от ЕС!?

Полша е близо до излизането от Европейския съюз (Polexit) заради конфликта с Брюксел. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от британския в. “Експрес”.

Съществува “много сериозна заплаха”, че Polexit може да се случи “случайно”, отбеляза той.

Според него лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински балансира на ръба и може да провокира излизането на страната от ЕС с най-проста грешка.

“Опасявам се, че желанието на Европа да задържи Полша на всяка цена може да бъде по-малко, отколкото в случая с Великобритания. Така че ситуацията, от моя гледна точка, е много, много сериозна”, заключил Туск.

Въпросът за евентуалното излизане от Европейския съюз редовно се обсъжда в Полша на фона на критиките към реформите, които се провеждат в страната. Така например Европейската комисия беше особено недоволна от решението на управляващата полска партия “Право и справедливост” да извърши промени в съдебната система. ЕК смята, че приетите закони нарушават принципите на върховенството на закона и представляват политически контрол над съдебната власт.

В края на миналата година Европейската комисия стартира процедура, която може да доведе загуба на правото на глас на Варшава в Съвета на Европейския съюз. През август ЕК даде на полските власти един месец, за да приведат съдебната реформа в съответствие с изискванията на ЕС.

Също така в Брюксел са недоволни от отказа на Полша да приема мигранти и политиката на Туск, който преди години беше министър-председател на страната и е съосновател на сегашната най-голяма опозиционна партия “Гражданска платформа”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *