Поляните край Симитли се изпълниха с празнуващи, курбани имаше край всички параклиси с името на Св. Богородица

Много миряни се събраха по свети места в Симитлийско, белязани с параклиси, наречени на Божията майка, за празника Голяма Богородица. Оживиха се поляните в Пирин край село Мечкул; много хора се събраха при параклиса „Успение на Пресвета Богородица” в Брежани; в Полето местни и гости също бяха дошли при параклиса в началото на селото. Курбан за здраве има всяка година и в църквата „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново /на снимките/.

Кметът на общината Апостол Апостолов заедно с главния секретар Гергана Гиздова, председателя на ОбС Владимир Христов и депутата Стефан Апостолов минаха по всички свети места в общината и запалиха свещи за здраве.

В село Полето в почти всяка къща имаше курбан, но по традиция хората от цялото село с приготвените постни гозби се събират около параклиса. На това място в началото на миналия век местните преместили трите каменни плочи от оброчището Свети Дух в дъбовата гора край селото, за да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото и жителите се принудили да върнат каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена.

В  Брежани Голяма Богородица е един от най-големите празници, които се отбелязват в селото. В Горната махала има параклис, граден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено по думи на най-старите хора в селото. Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква. Вече над 20 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица.

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в село Мечкул. В планинското, вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията майка.

ПЕТЪР ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *