Помагачи на криптокралицата Ружа Игнатова ще лежат в затвора

Помагачи на криптокралицата Ружа Игнатова ще лежат в затвора. Присъдата за Франк Р. е пет години, а за Манон Х. – четири, пише „Дойче веле”. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, приблизително равна на три милиарда евро. Настоящата присъда е за това, че двамата са набрали 320 млн. евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. Адвокат от Мюнхен, прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки, получи 2 години и 9 месеца затвор.

Двамата съпрузи са действали като европейски финансов център за глобалната измама с фиктивната криптовалута. 50-годишната Манон Х. и 71-годишният ѝ съпруг Франк Р. са основали дружество в Гревен, Германия, за тези транзакции и са сключили договор с Ружа Игнатова, организаторката на измамата.

Българката с германски паспорт Ружа Игнатова е мозъкът на схемата с криптовалутата. В периода 2014-2016 г. тя популяризира OneCoin в международен план на пищни събития. След това самопровъзгласилата се за „криптокралица“ се укрива. Сега фигурира в списъците на ФБР като един от десетте най-издирвани престъпници.

Разплитането на схемата започва през 2016 година след подаден сигнал от бланков клон на Sparkasse в германския град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Подозренията тогава са предизвикали стотици транзакции на обща стойност 320 млн. евро в рамките само на няколко седмици. Според прокуратурата двойката от Гревен е получила няколко милиона евро комисиона за минимум усилия.

Процесът в Мюнстер продължи общо три години. След 43 дни изслушвания съдът хвърли осветли измамата. Според пирамидалната схема са били продавани тъй наречените „образователни пакети“, осигуряващи на клиентите напълно безполезни акции в криптовалута. След това купувачите са били подвеждани да вярват, че могат да „добиват“ валутата, и им е било представяно фиктивно увеличение на стойността, посочва още германското издание.

Твърди се, че обвиняемите не са били наясно с всички подробности за измамата с OneCoin. Съдът е убеден, че е имало достатъчно признаци за това, че става въпрос за измама. Освен това съпрузите от Гревен не са имали необходимото разрешение за такива финансови операции.

Адвокатът от Мюнхен е обвинен, че е превел 20 милиона евро по сметки в чужбина с фалшиви данни. Защитата твърдеше, че обвиняемите винаги са смятали OneCoin за надеждна валута. Затова и пледира за оправдателна присъда или лека условна присъда.

Дори и след постановените присъди е малка вероятността засегнатите лица да получат обезщетение. Дотук прокуратурата е успяла да осигури само 28 милиона от общо около три милиарда евро завлечени пари, разяснява АРД. 

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова изчезна през 2017 година и оттогава следите ѝ се губят. Предполага се, че се е укрила, след като е била предупредена, че е издирвана и може да бъде арестувана. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, а според друга се намира в Дубай. Нищо от това досега не е доказано и цели 6 години след изчезването ѝ местонахождението на Игнатова остава неизвестно. Нова телевизия

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *