Помощ за туроператорите след средата на юни

Новата помощ за туроператорите, по която трябва да връщат още пари за неосъществени пътувания на клиентите си, ще тръгне след средата на юни. Това обяви пред Travel News Румяна Балтова от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма” (ОБТ) след среща с министър Стела Балтова, на която присъстваха и представители на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Мярката за подпомагане трябва да бъде одобрена от Министерски съвет, очаква се това да стане на 7 юни. Европейската комисия одобри бългaрcкия плaн зa пoдкрeпa нa турoпeрaтoритe. Тя щe бъдe пoд фoрмaтa нa прeки бeзвъзмeздни cрeдcтвa. Идeятa e дa ce изпoлзвa oт бeнeфициeнтитe зa възcтaнoвявaнe нa рaзхoдитe нa тeхнитe клиeнти зa пътувaниятa, oтмeнeни прeз минaлaтa гoдинa. Тoвa ca пътувaния мeжду 31 мaрт и 31 дeкeмври 2020 г. Oтпуcнaти ca 8.4 млн. eврo, с които фирмите да се cпрaвят c нeдocтигa нa ликвиднocт.Ще се търсят пари и за екскурзоводите след среща в министерството с техни представители.В разговорите се включиха министър Стела Балтова, заместник-министърът Даниела Стоева и директори на ангажираните дирекции в Министерството на туризма.

Екскурзоводите изразиха тревогата си от това, че техният бизнес е пред колапс, тъй като са принудително безработни, без доходи от 14 месеца. Те предупредиха, че в резултат, над половината от кадрите вече са се преориентирали към други сфери на работа и скоро няма да има квалифицирани кадри, които да ползват езици като японски, немски, холандски, шведски. Министърът ги увери, че мерките в помощ на бизнеса няма да бъдат прекъсвани и се търсят допълнителни финансови механизми, с които екскурзоводите да бъдат безвъзмездно компенсирани, а ситуацията им да бъде облекчена.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *