Популярна водеща в БиБиСи почина заради тромбоза след ваксинация с “Астра Зенека”

Една от най-популярните и награждавани радиоводещи на БиБиСи, Лиза Шоу, почина от кръвни съсиреци след ваксинация с “АстраЗенека”, съобщава в. “Гардиън”, позовавайки се на информация от семейството й.

Шоу развива тежко главоболие седмица след поставянето на първата доза. Впоследствие е открита и тромбозата. Налага се спешна хоспитализация в интензивно отделение, но лекарите не успяват да я спасят.

44-годишната Лиза Шоу е работела за БиБиСи Радио – Нюкасъл и е носител на престижната награда за радиоводещи Сони Голд.

От БиБиСи съобщават, че съдебният следовател не е потвърдил окончателно дали причината за настъпилата тромбоза е първата доза от ваксината, но уточняват, че това е една от възможните причини.

Регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство (MHRA) твърди, че рискът от получаване на кръвни съсиреци е 1 на 100 000 за хората на възраст между 40 и 50 години. Опасността от смърт във всички възрастови групи е около един на милион.

Досега във Великобритания са регистрирани 309 фатални случая от общо 33 милиона души, получили ваксината AstraZeneca. Британската регулаторна агенция твърди, че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете за повечето хора. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *