Популярният музикант от „Хиподил” В. Мицов стана доктор в ЮЗУ след блестяща защита пред петима именити професори

Популярният музикант Венцислав Мицов от Кюстендил стана доктор по „Теория и практика на изпълнителското изкуство” в Югозападния университет. Той придоби образователната и научна степен след блестяща защита на дисертационния си труд, свързан с изследване на музикалните публики в България през 80-те и 90-те  години на XX век, пред научно жури, съставено от петима именити професори.

Публичната защита, състояла се присъствено вчера в заседателната зала на университета, бе открита от председателя на журито проф. д.изк.н. Филип Павлов, който престави другите четирима свои колеги – зам.ректора на ЮЗУ проф. д.изк.н. Йордан Гошев, проф. д.н. Венцислав Димов от Софийския университет, проф. д-р Ростислав Йовчев и проф. д-р Весела Бояджиева от НМА, както и докторанта.

Самият В. Мицов е с разнородни дейности и интереси. Още като ученик в музикалното училище „Любомир Пипков” в София се изявява като пианист в различни формации и рок групи. Завършва бакалавърска степен по „Педагогика на обучението по музика” в ЮЗУ „Н. Рилски” и магистърска в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музикална педагогика“. Прави впечатление разнообразната му професионална реализация – сценарист, радиоводещ, ръководител на бенд, тонрежисьор, редактор, организира и осъществява дейности, свързани с шоупрограми.

В. Мицов е една от основните фигури в рок групите „Хиподил”, „Светльо and The Legends“, „Контрол”, автор на музика и аранжименти за певци и групи, за филми и реклами. През периода 2015 до 2019 г. е и общински съветник в София. От 2017 до 2020 г. е редовен докторант в ЮЗУ и хонорован преподавател.

Самата защита на дисертационни труд, а и заседанието на журито бяха впечатляващи и нестандартни по своята същност. Като професионалист, познаващ темата основно и в дълбочина, докторантът, без да чете или пуска презентации, направи резюме на труда си и сподели как още през 1986 г., по време на аварията в Чернобил, написал песен за радиацията и канализацията, която звучала в мазе в Кюстендил. „Тогава всъщност тръгнах да изследвам мазето и контракултурите, още повече че всички велики неща се зараждат и свършват в мазето”, заключи В. Мицов и допълни, че не мисли да се впуска в подробен анализ на дисертацията си, а е любопитен да отговаря на въпроси.

А иначе в обем от 233 страници докторантът изследва музикалните контракултурни публики в страната ни, стиловете пънк, хеви метъл, рок, ню уейв и дарк уейв, както и съвременната оценка на музикалната контракултура на прехода.

Петимата професори изтъкнаха, че темата за първи път е обект на задълбочени изследвания и анализ. Те определиха дисертационния труд като иновативен и препоръчаха на В. Мицов да го публикува като монография и дори книга. С пълно единодушие журито гласува „за” присъждане на ОНС „доктор” на В. Мицов.

Изключително висока оценка и заслужени адмирации получи и научният ръководител на докторанта – проф. д-р Иванка Влаева. С чувство за хумор журито поиска да разбере как проф. Влаева е успяла „научно да укроти” докторанта, известен с неспокойната си натура.

„За мен бе истинско удоволствие да имам докторант като Венцислав Мицов. Всички подчертаха неговата нестандарност и специално отношение към тематиката. Много е важно човек да познава и да обича това, което изследва, защото по този начин той дава най-доброто”, коментира проф. Влаева.

Докторантът специално благодари на научния си ръководител за търпението й към него през изминалите три години и призна, че много често си говорели дълго по телефона и по този начин се родили важни неща за този труд.

„Докторантурата е част от областта, в която работя. Това изследване е много важно, защото малко е говорено за контракултурните публики, и в този смисъл докторската степен, която придобих, не е за мен, тя е за контракултурната сцена”, изтъкна  в разговор с репортер на „Струма” В. Мицов. Той призна и че има амбиции за академична кариера, още повече че от два семестъра преподава в ЮЗУ и работата с младите хора много му харесва.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *