Популярни лъжи, с които родителите заблуждават децата си

Родителите правят забележки на децата си, за да ги предпазят, да ги научат на някои уроци в живота, да запазят здравето им, да ги възпитат. Някои популярни родителски реплики, които вероятно всички сме чували, се оказват лъжа.

Кои са те?

1. „Ушите ти стават червени, значи лъжеш!“

С тази реплика много родители карат детето да си признае, когато не му вярват. Истината е, че няма медицинско доказателство, което да потвърждава това твърдение. Кръвоносните съдове в ушите регулират температурата в тялото и ушите са почервенели, то е защото тялото е прегряло.

2. „Ако гледаш телевизия отблизо, ще си развалиш очите“

Най-сериозният фактор си остава наследствеността. Много по-вероятно е детето да развие проблеми с очите, ако родителите, бабите и дядовците му имат такива. Проучванията показват, че гледането на телевизия не влияе до такава степен, каквато родителите представят пред децата в стремежа си да ги предпазят.
Най-големите лъжи, с които се самозалъгваме

3. „Ще се разболееш от нещо, ако стоиш близо до микровълновата“

Модерните микровълнови са напълно безопасни. Направени са така, че да не облъчват дори в пуснато състояние, даже ако седите в близост до тях.

4. „Акнето ти ще се влоши, ако ядеш шоколад“

Няма доказателства в подкрепа на това твърдение. Акнето е възпалително заболяване на кожата, най-често бактериално. Все още е спорно какво точно го предизвиква, защото е твърде индивидуално. Може да се дължи на хормонални проблеми, повишени нива на тестостерон в кръвта, лоша хигиена, бактерии и други.

5. „Ако си глътнеш дъвката, тя ще остане в стомаха 7 години“

Родителите плашат децата си с тази лъжа, но в детските глави тя често се превръща в истина. Някои възрастни не се замислят за истинността на това твърдение, което са възприели като чиста монета някога и я предават на своите деца. Така лъжата се предава ли, предава. Всъщност дъвката не е по-различна от останалата храна, която се задържа няколко часа в стомаха. Тя ще бъде изхвърлена от организма с тази разлика, че няма да бъде обработена.
Знаете ли, че… хората от различните раси лъжат по различен начин?
Още по темата

Най-честите лъжи, които родителите изричат
Какво премълчават тийнейджърите?
Най-нелепите лъжи, които родителите казват на децата
6. „Ако пипаш жаба, ще ти излязат брадавици“

Брадавиците се причиняват от човешки папиломен вирус. Ето защо жабите нямат нищо общо с него.

7. „Ако си подстригваш косата по-често, ще расте по-бързо“

Няма абсолютно никакво значение колко често ще подстригвате косата си. Истината е, че нейният растеж зависи от генетични фактори, възраст, хормонален баланс.

8. „Ако правиш физиономия и някой те стресне, ще си останеш така“

Като деца сме чували тази лъжа най-вече когато сме си събирали очите. Тъй като родителите, бабите и дядовците се опасяват от този детски навик повтарят този мит. В него няма капка истина.

9. „Ако играеш видеоигри дълго, ще развалиш телевизора“

Днешните деца надали биха се вързали на тази лъжа, но незнайно защо родителите, най-вече бабите и дядовците, не спират да я повтарят.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *