ПОРЕДНО ДЕЛО СРЕЩУ ЕКСУПРАВНИК! Бившият кмет на Лисия и Бучино Ст. Ников с ново обвинение – подправил подписи на двама души за хранителни помощи…

Бившият кметски наместник на благоевградските села Лисия и Бучино Стоян Ников е обвинен за документно престъпление, съобщиха от прокуратурата. Той е уличен, че подправил подписите на двама души, за да получат хранителни продукти, отпускани по „Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица“. На 25.01.2016 г. и на 01.02.2016 г. кметът сам съставил списъци на лицата и ги представил пред дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград. Чрез имитацията на двата подписа той удостоверил получаването на хранителни продукти от въпросните лица – брашно, спагети, компоти, конфитюр и леща по линия на програмата за подпомагане. Предстои делото за „кокошкарското престъпление” срещу Стоян Ников да продължи в съда.

Това е поредното обвинение спрямо него в качеството му на селски кмет. Припомняме, че той беше обвинен за присвояване на пари, дарени за ремонт на църква. През месец май 2016 г. Стоян Ников взел 1000 лв. от православен християнин, който искал да помогне за ремонтните дейности на храм „Свети Иван Рилски“ в с. Лисия и за закупуване на икона за него. Дарителят предал парите на кметския наместник на среща в с. Покровник, но сумата не била записана в летописната книга на храма, тъй като била предадена на ръка. Ников поел ангажимента да закупи и икона до 19 октомври 2016 г., когато е църковният празник на храм „Свети Иван Рилски“. Кметът купил няколко баки с бяла латексова боя, кутии кафява блажна боя, четки и валяци на обща стойност около 120 лева и ги транспортирал до църквата. На пазара в Благоевград наел две лица от ромски произход, които се съгласили срещу 50 лева за всеки да извършат боядисването. За два дни били боядисани вътрешната част и предверието на църквата, с изключение на купола, тъй като за високите части трябвало да се монтира строително скеле. Самият Ников боядисал дървената ограда и вратите с блажна боя. Направените от него разходи към онзи момент били в размер на 300 лева. Освежаването на храма не било завършено преди храмовия празник, тъй като имало частично боядисване на входната и вътрешната част. Икона също не била закупена. Дарителят многократно провеждал разговори с кметския наместник за връщане на сумата, но Ников отказвал да го стори и продължавал да бездейства. Той възстановил дължимата сума в размер на 700 лв. година по-късно, след като вече имало жалба в прокуратурата. Припомняме, че през април миналата година Стоян Ников бе осъден на 1 година и половина условно с 3-годишен изпитателен срок за присвояване на 2160 лв., дарени за изграждане на църква в село Българчево. Делото се гледа по съкратеното съдебно следствие – без разпит на свидетели и вещи лица, като той се призна за виновен, разкая се и обеща да възстанови парите. Освен условната присъда, съдия Екатерина Николова го осъди да заплати обезщетение от 330 лв. на кмета на село Българчево Елена Стойчева и 1800 лв. на Живко Кресналийски от същото село за причинените вреди. Стоян Ников бе обвинен, че присвоил парите в качеството си на кметски наместник на село Българчево, за какъвто бе назначен през 2013 г.  След като прокуратурата огласи, че е внесла обвинителния акт в съда, той загуби работата си като кметски наместник на селата Бучино и Лисия след светкавична реакция от страна на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, който го уволни. Тъй като към момента на престъплението Стоян Ников е неосъждан, за длъжностното присвояване получи условна присъда. В края на 2016 г. пък бе наказан със съдебна глоба от 1250 лв. за шофиране без книжка.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *