Порошенко въвежда военно положение в Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ по решението на Съвета за национална сигурност за въвеждане на военно положение в страната, се съобщава на сайта на президенството.

Военното положение в Украйна ще бъде валидно от 26 ноември до 26 януари 2019 г. Генералният щаб е натоварен с организирането на частична мобилизация.

На службата за сигурност на Украйна е наредено да засили контраразузнаването, режимите за борба с тероризма и секретните операции, както и информационната безопасност.

Военното положение ще влезе в сила едва след одобрението на парламента.

Съветът за национална сигурност и отбрана въведе военното положение след инцидента с нарушаването на руската граница от украински кораби.

Всички кораби са задържани на около 20 километра от руското крайбрежие и на 50 километра югозападно от обичайното място за преминаване на кораби по Керченския проток под Кримския мост.

По време на инцидента трима украински войници бяха леко ранени. Те са получили медицинска помощ и няма заплаха за живота им.

Русия възбуди углавно дело за нарушаване на държавната граница и поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН относно положението в Азовско море.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *