Пороят затлачи площада в Еленово, придошлото дере, за което бяха похарчени над 700 000 лв., се запуши и отнесе подпорните панели

Площадът на благоевградското село Еленово трудно може да се разпознае след поредния пороен дъжд. Всичко е затлачено с кал, пясък и чакъл, а веднага след асфалта, положен половинчато върху пътя, са се образували дълбоки над 20-30 см прорези и да шофираш и маневрираш с автомобил там си е нужен истински майсторлък.

Проблемът е от години, решаването му е започнало през 2012 г. с изпълнение на спечелен през 2010 г. по времето на екипа „Паскалев” проект от общината по ОП „Региони в растеж“ с европейско финансиране, но така и не е финализиран и половината село продължава да се наводнява при всеки порой. От вече ръждясалите табели е видно, че общата стойност на проекта с гръмкото име „Мерки за предотвратяване на наводнения чрез корекция на дерета през с. Еленово“ е 714 146,69 лв., като съфинансирането от еврофондовете е 604 609,75 лв.

През 2012 г. на официална пресконференция за старта на строителните дейности в кметството, ръководено вече от екипа „Камбитов”, се сочи, че стойността е 1 029 394 лева, като съфинансирането от общината ще е в размер на 5%, или 51 469 лева. Важен обаче е резултатът, а той е, че въпреки похарчените пари опасността от наводнения от дерето в с. Еленово не е предотвратена.

„При пороя навръх Голяма Богородица тези, последните бетонни панели, които подпираха края на дерето след положената бетонна настилка, бяха отнесени и водата ги свлече надолу, като изрови бреговете“, посочва мъж от селото, който решава, че сме от общинската администрация и заснемаме щетите. Като разбира, че сме журналисти, не крие лекото си разочарование:

„Има още 500-600 метра от дерето до комплекс „Омон“, които останаха недовършени, трябваше да го направят, за да се реши проблемът на селото, но защо така го оставиха, не знам. Не вярвам да го довършат скоро. Толкова пари имаше, похарчиха ги и го зарязаха наполовина“, показва човекът.

„Тук, отдолу, на хората оградите отнесе и вчера ги слагаха отново. Водата беше много бърза, тук се запуши и слизах да чистя боклуците, че живея отсреща и имаше опасност да придойде към имота ми. А по-долу през дерето хората от селото минават напряко към църквата ни“, сочи той.

„Преди години също имаше сериозна буря, подобна на сегашната, и тук беше станало като Кербала. Тогава се направи проект водата от двете дерета през селото да се вкара в общ канал“, разказа кметът на Еленово Борислав Стойнов и пояснява:

„Хората се възмущават, че отгоре има още едно дере, невкарано в канала, от което идват големите проблеми, но това вече не може да се поправи. Част от канала е покрита, другата част е открито дере, което обаче не е направено докрай, а само до автобусната спирка. Ходих в общината и кметът Томов ми обеща в понеделник да насипем с чакъл и да го заравним. Ще кандидатствам и за нов асфалт, за да попълним изровените дупки и при полагането леко да задигнем в едната страна, за да не се изяжда от водата при евентуален следващ порой. Преди близо месец на среща с общинския кмет ни уведомиха, че предстои изработване на проект за довършване на започнатите дерета“, обясни В. Стойнев.

„Подготвили сме обявяване на обществена поръчка за проектиране на корекции на всички дерета в Благоевград и селата, които са особено опасни“, съобщи  в отговор на питане по темата кметът на Благоевград инж. Румен Томов и уточни, че има предвид деретата край булевард „Пейо Яворов“, в селата Еленово, Рилци, Зелен дол и др.

„На бул. „П. Яворов“ под хотел „Езерец“ придошлото дере след пороя е отнесло мост, направен от хората. Това и всички подобни поразии са се случили, защото някой не си е направил труда да довърши докрай деретата. С изработване на проектите ще имаме готовност да кандидатстваме в новия проектен период за финансиране на строителството по програми чрез проекти“, отбеляза още градоначалникът.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА


Кметът на с. Еленово Борислав Стойнев признава, че една от причините да се кандидатира била да реши проблема с дерето

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *