Поръчката за ГКПП – Ст. Лисичково набъбна на 18 660 000 лв. без ДДС, кандидатите да строят още уточняват с агенцията какво точно се иска от тях

Нови 210 000 лв. без ДДС отпуска Агенция „Митници” само за строителния надзор при предстоящата реконструкция и модернизация на ГКПП – Станке Лисичково край благоевградското с. Логодаж. Според обявлението на митницата в сайта на Агенцията за обществени поръчки надзорът ще започне от проектирането, ще продължи по време на строителство и ще приключи чак след отстраняване на евентуални проявилите се дефекти през гаранционните срокове.

Успоредно с търсене на надзорник агенцията е в процес на издирване и на строителна фирма, която ще поеме мегапроекта. За нея са определени 15 450 000 лв. без ДДС. Процедурата обаче все още не е стигнала до ниво подаване на документи за участие, въпреки че беше открита на 16 август, защото агенцията бе затрупана от въпроси на кандидати за строителството, които искат допълнителни пояснения по изискванията на възложителя към тях. До момента са дадени 3 официални разяснения от агенцията, а междувременно първоначалната поръчка претърпя и изменение – сред няколкото подменени изисквания към същността на предстоящото строителство най-същественото е добавянето на двойни кабини на трасетата за леки автомобили, автобуси и камиони – едната част от тях ще е за същинската гранична проверка, а втората част на кабината ще е оборудвана с техника за снемане на пръстови отпечатъци и снимки на подозрителните пътници.

Припомняме, че Агенция „Митници” предприе стъпки за ремонт на най-зле изглеждащия граничен пункт в страната едва миналата година, след като премиерът Бойко Борисов се засрами и на съвместно мероприятие на 2 август в Благоевград обеща на премиера на Македония Зоран Заев, че ще разпореди в най-кратки срокове ГКПП – Ст. Лисичково да придобие европейски вид. 2 месеца по-късно митниците обявиха поръчка за цялостната му реконструкция с прогнозна стойност 3 млн. лв. без ДДС, но без да бъде осигурено финансирането, и впоследствие тя бе прекратена заради вкарано ново изискване към изпълнението на халето за рентгенова митническа проверка. Сега сумата в новата поръчка е 5 пъти по-висока и се предполага, че ако ремонтът все някога бъде направен, пунктът трябва да стане доста представителен.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *