Поскъпването на цигарите увеличи търсенето на тютюнев разсад на дупнишкия пазар

Поскъпването на цигарите увеличи търсенето на тютюнев разсад на кооперативния пазар в Дупница. В събота на импровизирана сергия Елена Миланова от дупнишкото село Джерман беше наредила разсад цветя, чушки, домати… и тютюн, от който бяха останали само две снопчета от по 40 корена, на цена 2 лв.   

„Това са тютюневи коренчета. От няколко години сея и произвеждам разсад от тютюн. Хората го купуват за лекарство. Като се оберат листата на тютюна и се изсушат, се намазват с мед и с тях се налагат болни стави. Други засаждат по някой корен в зеленчуковите градини, за да ги предпазят от вредители. Тази година търсенето е голямо. От клиентите разбрах, че увеличават цената на цигарите и някои от тях прибягват сами да си отглеждат тютюн и да го свиват на цигари. Това растение се прихваща лесно, а и отглеждането му не изисква много грижи. Аз съм пенсионерка, но имам сили да работя в градината. Много трудно намирам тютюнево семе, няма го никъде в нашия район. Съпругът ми е от Петрич и негови близки ми дадоха една кибритена кутийка преди няколко години, за да захвана семе. През пролетта произвеждам разсад и го продавам. Есента продавам това, което произвеждам в моята зеленчукова градина, подпомагам семейния бюджет”, разказа Елена Миланова бивша счетоводителка в несъществуващото вече предприятие в Дупница “Хо Ши Мин”.

“Преди да се пенсионирам, работех в счетоводството на “Хо Ши Мин” в Дупница. Произвеждахме части за радиостанции за Съветския съюз. Там работеха над 1000 души, но заводът беше приватизиран и затворен. В момента има някакъв железарски цех за производство на мотики, но кой на днешно време купува такива изделия, на никого не му се копа по нивите, само ние, пенсионерите, го правим. Младите не знаят що е мотика, що е вила”, допълни Елена Миланова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *