Посланикът на Малтийския орден Марио Понте опериран в хирургия на МБАЛ – Благоевград

Посланикът на Малтийския орден в България Марио Понте бе опериран в хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград. 68-годишният италианец живее над 20 г. в нашата страна и когато се появил здравословният му проблем – ингвинална херния, направил задълбочено проучване къде да се оперира. Научил, че хирургът в МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров, който е с 10-годишна практика в Израел, прилага методиката Lichtenstein tension free на американска клиника.

„Сеньор Понте бе опериран вчера в нашето отделение по тази методика, която е златният стандарт за лечение на херния. Имплантира се специално полипропиленово платно, така че да се възстанови нормалната анатомия на слабинния канал. Предимството е, че периодът на възстановяване е къс, с минимално страдание за пациента, който бързо се връща към нормалния живот”, поясни за „Струма“ д-р Димитров, който е началник на хирургичното отделение.

ВИП пациентът се чувства добре и ще бъде изписан днес, само ден след хиругичната интервенция, която е напълно безплатна, тъй като е по клинична пътека на Здравната каса, а Понте има европейска здравна карта, която важи в страните от ЕС.

Д-р Димитров добави, че въпреки пандемията от коронавирус, интензитетът на работа в хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград не е намалял и при тях има много планови операции, като последните записвания са за ноември. При възможност се правят PCR тестове на пациентите, като на лекарите, медицинските сестри и санитарите са осигурени достатъчно предпазни маски и шлемове. Според д-р Димитров ситуацията с Ковид-19 е изключително сериозна, тъй като вирусът е коварен и никой не може да обясни защо 90-годишен старец успява да пребори болестта, а 31-годишен мъж угасва като свещ.

„Трябва да се направи като в Израел – да се затворим, да се ограничат контактите, да се носят маски. Това би ни спасило, докато открият ваксината. Аз имам идея за експериментално ваксиниране в нашата болница, за което са нужни минимум 100 души, но трудно се намират пациенти, които биха се съгласили”, заяви д-р  Димитров.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *