Последният загинал в тълпата на Еверест предчувствал смъртта!

44-годишният британски алпинист Робин Фишър мечтаел да покори Еверест и успял. Но докато слизал от върха, припаднал. Въпреки помощта, която му оказали шерпите, той починал в така наречената “смъртоностна зона”, където нивата на кислород са изключително ниски.

Още преди да тръгне към Еверест, Фишър изразил своите притеснения, че пътят към върха е прекалено претъпкан. А в един от постовете си във Facebook, той уведомява последователите си, че отлага изкачването си с ден, за да избегне “фаталните тълпи”.

“Към върха има само един път, а закъсненията, които са причинени от пренаселването могат да са фатални, за това реших да тръгна на 25-ти, което ще означва по-малко хора. Освен, разбира се, ако и всички останали не са решили да направят същото”, пише в профила си Фишър.

За жалост планът му не проработва. Неговото “запомнящо се пътуване” се превърна и в последно, пише dnes.bg.

Преди него, ирландецът Кевин Хайнс на 56 години почина в тентата си на 7000 метра, след като се отказа по пътя към върха. А седмица преди това, 39-годишният професор Сиймъс Лаулес пропадна в пропаст, докато слизаше от Еверст. Тялото му няма да бъде търсено. Американец, австралиец и двама индийци също са сред загиналите. 

Фишър е десетият загинал в рамките на девет дни. Сезонът за изкачване на Еверест приключва в края на месеца.

Според шерпите му, Фишър е починал от изтощение след “дълго изкачване и още по-трудно слизане” от върха.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *