Последни новини за спасените ученици в Тайланд

Роднини на спасените ученици в Тайланд разкриха как всъщност децата са оцелели. За да понесат изпитанията те масово използвали медитация. Освен това треньорът им – бивш монах, успявал да ги научи и на други практики, които помогнали да останат спокойни.

Междувременно българският журналист Панчо Благоев, който живее в Тайланд, разкри на страницата си във Фейсбук какви са последните новини около децата след спасяването им.

Ето какво написа той:

12- те млади футболисти и техният треньор се чувстват добре, а някои от тях са започнали да приемат нормална храна и да ходят без помощ.

На пресконференция тази сутрин, д-р Тонгчай Лертвилайртанапонг, здравен инспектор от МЗ съобщи, че последната група от петима оцелели, изведени от пещерата вчера, са в добра здравна кондиция. Имат нормална температура и кръвно налягане. Само един от тях има признаци на възпаление на белите дробове, каза той.

Д-р Тонгчай съобщи, че всички оцелели са пристигнали в болницата в Чианг Рай в задоволително физическо и психическо състояние. Вчера се появиха спекулации, че децата са били успокоявани, преди да излязат от пещерата. Премиерът Прают Чан-оча обаче отхвърли спекулациите, но призна, че им е дадена анксиолитика, за да намалят безпокойството.

Всеки от оцелелите е загубил средно два килограма тегло, след като са гладували първите 10 дни и е трябвало да приемат само ограничени количества енергийни храни, след като са били открити от спасителния екип, пише блиц.

Момчетата и треньорът се държат в изолационно отделение и докато те могат да комуникират помежду си, не им е разрешен близък контакт засега. Семействата на четирите момчета изведени първи от пещерата са ги посетили, но са държани на два метра от тях. Втората група оцелели, евакуирани в понеделник, днес ще могат да се видят със семействата си, след като се установи, че се възстановяват добре без сериозни инфекции. Ще им бъде позволено да приемат нормална храна тази вечер.

Хиляди водолази и доброволци участвали във високорисковата спасителна мисия ще получат специални здравни карти за медицинска помощ, в случай че по-късно развият някои симптоми на болести, които могат да бъдат свързани с операцията в Tham Luang.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *