Последни приготовления в Дания преди абдикацията на Маргрете Втора

Последни приготовления в Дания преди утрешната абдикация на кралица Маргрете Втора. За разлика от други държави церемонията няма да е бляскава,на бъдещия нов крал Фредерик няма да бъде поставена корона, нито пък ще седне на трон. Няма да присъстват други монарси, съобщава БНТ.

В чест на кралицата снощи в Копенхаген се състоя концерт, достъпен за всички безплатно. Членове на Конния ескадрон на гвардейския хусарски полк преминаха по улиците на Копенхаген за последна репетиция. Те трябва да ескортират каретата на кралицата от двореца Амалиенборг до замъка Кристиансборг, където се намира датският парламент.

От балкона на замъка синът на Маргрете Втора – Фредерик ще бъде провъзгласен за крал. Конният ескадрон ще ескортира и новият крал добратно до кралската резиденция.

В историята на датската монархия церемонията по коронясването на монарсите беше анулирана още през 17 век и кралската корона се съхранява в двореца Розенборг в Копенхаген.

При възкачването си на престола новият монарх не произнася и клетва противно на други европейски монарси. Маргрете Втора обяви изненадващо, че ще абдикира в новогодишното си послание.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *