Постен курбан събра десетки край църквата „Св. Архангел Михаил” в Лешко, извиха прочутото четворно лещанско хоро

И на тазгодишния 8 ноември жителите на благоевградското село Лешко призоваха патрона на храма „Св. Архангел Михаил” да излее своята благодат за здраве и даде упокой на починалите предци. И защото е петъчен ден, курбанът бе риба и боб, дарени от Виктор Урдарски и някогашната кметица Зорка Янева. Гозбите приготви незаменимият готвач Славе Валеов. Курбана освети отец Николай, чието потекло също е от Лешко. Кметицата Галя Велкова бе радостна, че може да зарадва съселяните и гостите с придобивка – край храма зашуртя нова каменна чешма, изградена от местните братя Верчо и Ангел Джамбазки. Тя е втора за тази година, първата съзидаха пак същите майстори в двора на храма „Св. Богородица” в Горно Лешко.

Мнозина ще се изненадат, че празникът на Св. Архангел Михаил е сравнително нов за Лешко, макар че едноименният храм е една от най-старите възрожденски църкви в Югозападна България, осветена през 1816 г. В историческия си очерк „Лешко”, който акад. Антон Попстоилов публикува през 1899 г., говори за няколко големи празника, които се чествали в селото, но не споменава за събора, посветен на Св. Архангел Михаил: „Лещани колятъ „курбанъ” три пъти презъ годината, общо всички селяни, на празниците: Димитровденъ, Илинденъ и Георгъовденъ…”. И описва как се е правел курбанът: „… заколватъ 2-3 брави /овни/ на някое „оброчище”, гдето варатъ месото отъ закланите животни въ големи котли неколко души селяни, които дохождатъ по-рано от жените и децата. Следъ обедъ дохождат по-рано момци, моми, жени, деца при „оброчището”, гдето варят месото… Отъ всяка къща донасятъ при оброчището варена пшеница, сирене, хлебъ и пр. До гдето се увари „курбана”, момите и момците играятъ хора съ песни и гайда. Щом се увари „курбана”, хората се прекръстват и всичките присъствующи стоят прави предъ откритите хлебове, сложени на „пешкири”. В това време дохажда свещеникътъ, прекадява съ темянъ хлебовете на „пешкирите” и прочита молитва на „курбана” в котлите”. Накрая допълва, че жените отнасят у дома си от курбана на своите близки, не успели да посетят празника – най-често те били болни и стари хора.

В днешно време обредът по курбана за Св. Архангел Михаил в Лешко не се е много променил. Колкото до съдържанието и смисъла на празника, те очевидно са в духа на днешното време. И макар че гайдата е заменена с електронна музика и певци извиват гласове, хорото е същото – прочутото четворно лещанско хоро.

                                        ВЛАДО КАПЕРСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *