Постигнат е консенсус по законите за личната помощ

Постигнат е консенсус по Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, предаде  БГНЕС.

Стоянова, заедно с председателя на социалната комисията Хасан Адемов проведоха среща с представители на протестиращите майки на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ и омбудсмана Мая Манолова. На нея са били детайлно обсъдени финалните текстове на двата законопроекта, които утре ще бъдат подложени на второ четене от ресорната парламентарна комисия.

„Всички текстове са изчистени. Нямаме повече различия. Окончателните варианти на доклада са факт“, увери Стоянова.

След като бъдат гласувани в комисия, в първия пленарен ден на следващата седмица текстовете влизат за второ четене и в зала.

„Наслушахме се на много обещания. Аз лично ще си отдъхна, когато видя окончателно приетия закон, но днешната среща беше стъпка в тази посока“, подчерта от своя страна омбудсманът Мая Манолова.

На срещата протестиращите майки са получили обещание, че всяко дете ще получи необходимите часове грижа от личен асистент, изцяло според индивидуалните му нужди. „Няма да има отказ от кметовете, че няма пари. Няма да има листа на чакащите. Всичко ще според индивидуалната оценка. Това е нашата борба от 2014 г. досега“, заяви Вера Иванова, майка от „Системата ни убива“.

Парламентът вече одобри бюджета на Министерството на труда и социалната политика, където са включени 150 млн. лв. повече спрямо настоящата година и то ще разполага общо с 462 млн. лв. за политики за хората с увреждания.

До окончателното приемане на двата закона обаче, протестният палактов лагер на майките пред парламента продължава.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *